
Speciaal voor Amalia had heemkring Marcblas de benedenverdieping van zijn heemhuis ingeruimd zodat de ruim vijftig leden van Amalia die zich hadden opgegeven voor een bezoek aan Carons Hofke in Merksplas in twee groepen konden worden ontvangen. Het was een gastvrij onthaal met een glas wijn of jus.
Met twee gidsen werden de leden van Amalia rondgeleid over het terrein van Carons Hofke, nu het gemeentepark van Merksplas. Die naam ‘Carons Hofke’ is nog niet zo oud, de gemeente Merksplas had toegezegd die naam te gaan gebruiken bij de aankoop van het terrein en gebouwen eind vorige eeuw van de familie Caron. Het gebied kent een lange geschiedenis: druiden, Keltische priesters, de witheren, de familie Caron, alles passeerde tijdens onze rondwandeling én de tien filmpjes die we in heemhuis kregen voorgeschoteld de revue. Plus de hele afwatering van het gebied, met de overloop van Goorloop, Snoekengracht, vijvers naar de Mark. En toch blijft het op sommige plekken behoorlijk nat en drassig, vertelde voorziteer Karel Govaerts van Marcblas, een van de twee gidsen.
Aan de noordrand van Carons Hofke stroomt de Mark. Hier houdt men er al rekening mee dat Breda bij hevige regenval droge voeten houdt. Met enkele waterbergingsgebieden wordt het water van de Mark ‘even opgehouden’, totdat het zonder gevaar voor overstromingen stroomafwaarts kan worden afgevoerd. Een vlonderpad met een kijk-platform maakt het sinds vorig jaar mogelijk ‘boven het water’ te lopen. Tijdens ons bezoek niet, want tsja, er was de afgelopen tijd niet veel regen gevallen. Veel van de watermaatregelen zijn gefinancierd met Europees geld. Ook het balkon boven de voordeur van het heemhuis, de oude villa van de familie Caron, zat in dat project, en nog zo wat zaken. Alles om Carons Hofke meer uitstraling te geven. De heemkring heeft er ook een nieuwe schuur achter het heemhuis mee weten te verwezenlijken, voor de opslag van goederen. Die is trouwens nog niet af, hij wordt nog met pannen gedekt, verzekerde Karel Govaerts. Hij is er – terecht – trots op dat zijn vereniging een onderkomen heeft gekregen op Carons Hofke, de plek waar de wortels van Merksplas liggen, de plek waar Merksplas is ontstaan.

Op het kijkplatform bij de Mark.

Langs de Snoekengracht. Die was zo dichtgeslibd dat de gemeente dacht dat er vroeger een weg had gelopen. Gelukkig is hij uitgegraven. Snoeken zitten er niet meer in.

Het bruggetje over de Mark geeft vanuit Carons Hofke toegang naar het Speelbos.

De tweede groep stond even stil bij het bruggetje over de Goorloop, die even verderop in de Mark uitmondt.

De enige treurbeuk in het gemeentepark.

Gids Karel Govaerts op de contouren van de voormalige pastorij.



Ingekerfde adelaar uit WO2, toen Duitse soldaten zich in Carons Hofke verveelden.