Met de fiets naar Landgoed Nuwenhuys!

Nuwenhuys1Op zaterdag 15 april zijn circa 30 leden van Heemkundekring Amalia van Solms gefietst naar het in Ulvenhout gelegen Landgoed Nuwenhuys. Het was uitstekend fietsweer, de wind stond alleen op de heenweg vol op de kop. Vanaf het heemhuis ging de route onder leiding van Toos Leijten, over de Oude Bredasebaan. Daarna hebben de fietsers het vernieuwde fietspad in de Heistraat gevolgd langs de landgoederen Luchtenburg en Hondsdonk naar het Markdal in Ulvenhout.

Landgoed Nuwenhuys ligt op een prachtige locatie in het Markdal en is sinds 2016 eigendom van Annina en Jean-Marie Logtestijn. Bij ontvangst op Nuwenhuys werden de fietsers ontvangen door Annina met koffie en gebak. Daarna gaf Annina een korte introductie over Landgoed Nuwenhuys gevolgd door een rondleiding. Op het terrein van 9,2 hectare ligt een rijksmonumentale langgevelboerderij, een authentiek bakhuis en een herbouwde Vlaamse schuur. Annina en Jean-Marie zetten de gebouwen en het landgoed in voor het bevorderen van de interactie tussen mensen met en zonder een beperking. Vanaf november 2021 is Nuwenhuys de werkplek voor hun meervoudig beperkte zoon Philip en acht andere mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Dagbesteding wordt hier ‘dagverrijking’ genoemd omdat de medewerkers met een beperking, dankzij de intensieve begeleiding van drie professionele zorgbegeleiders en twee vrijwilligers, ook echt een rol van betekenis kunnen vervullen. Om de zorg op deze manier te organiseren wordt het landgoed ook verhuurd als vergaderlocatie.

Nuwenhuys2
Nuwenhuys3

Nuwenhuys4Tijdens de rondleiding over het landgoed vertelde Annina over de historie van het landgoed. De aanwezigen kwamen er achter dat Nuwenhuys ooit eigendom is geweest van de Abdij van Thorn. Heel leuk om te zien dat er dan ook een relatie is tussen Nuwenhuys en Baarle. Baarle is namelijk ook ooit eigendom geweest van deze zelfde abdij.

Nuwenhuys5Na een dankwoord aan Annina zijn de fietsers weer teruggefietst naar Baarle, dit keer met de wind in de rug. Alle deelnemers waren het er over eens dat dit een geslaagde activiteit is geweest. De volgende fietstocht is gepland op zaterdag 22 juli en Amalia gaat dan naar het oorlogsmuseum De Bewogen Jaren in Hooge Mierde. Inschrijven tot uiterlijk 12 juli via toosleijten@icloud.com

Ook voor volgende activiteiten kan je nu inschrijven:

– Gratis gegidste wandeling Wortel-kolonie (4 mei). Inschrijven (ook na 19 april!) via voorzitter@amaliavansolms.org
– Gratis gegidste wandeling Merksplas-kolonie (1 juni). Inschrijven tot uiterlijk 17 mei via voorzitter@amaliavansolms.org
– Lokale heemdag (23 juni). Inschrijven tot uiterlijk 14 juni via toosleijten@icloud.com Meer info, ook over eventuele kosten, vind je in Van Wirskaante. De inschrijving is pas definitief na betaling van het deelnamegeld.

De mogelijkheid om in te schrijven eindigt op de daarvoor voorziene datum of bij volzetting. 

Scroll naar boven