Op zaterdag 26 augustus gingen een 50 leden van Heemkundevereniging Amalia van Solms op bezoek in Delft, de stad waar in 1584 de man van Amalia, Frederik Hendrik, was geboren. Hij was het 12e kind van Willem van Oranje. Echter een half jaar later werd Willem er vermoord. Lang heeft Frederik Hendrik niet in Delft gewoond. Maar hij, Amalia van Solms, Willem van Oranje en 45 andere Oranjes zijn er wel begraven. Dat geeft ons de link met Baarle en een mooie reden voor een bezoek.
’s Morgens om 8.30 uur vertrok de bus vanaf de Loswal richting Delft om daar keurig op tijd aan te komen. Vanaf de parkeerplaats van de bus, op de campus van de Technische Universiteit van Delft wandelde men via de Oostpoort de stad binnen. Een fraai restant van de vestingswerken van 1400. Eenmaal onder de poort doorgelopen heeft men meteen een prachtig zicht op de toren van de Nieuwe kerk en de idyllische grachtjes van de stad.
Toegang via de Oosterpoort
De toren van de Nieuwe kerk
De Delftse grachten
Na zo’n korte wandeling stond de koffie/thee met appelgebak klaar bij Het Koningshuys. Die liet zich wel smaken. Heerlijk zaten we er op het terras in de ochtendzon. We hadden tijd om al te genieten van de prachtige oude gebouwen rondom de Markt met zijn schitterende Stadhuis. Dat bracht ons meteen in een goede stemming. De gidsen Klaas en Dirk namen ons mee rond 11 uur naar de Nieuwe en Oude kerk van Delft.
Genieten van een heerlijk appelgebakje op het terras
De Nieuwe kerk met zijn imposante kerktoren van 108 meter is de op één na hoogste kerktoren van Nederland. In deze kerk vind je het praalgraf van Willem van Oranje. Een graf waar de gidsen de tijd namen om de uitbundige symboliek ervan uit te leggen. Daarnaast was er een maquette van de grafkelder van de Oranjes. We weten nu waar Amalia van Solms en haar Fredrik begraven liggen. De gidsen vertelde tevens over de ceremonie en protocollen van een begrafenis van het Koninklijk huis. We werden ook op de hoogte gesteld van alle nieuwe uitbreidingsplannen voor de grafkelder en de kerk. Er werd eveneens stilgestaan bij een aantal prachtige glas-in-loodramen. We kwamen er ogen en vooral tijd te kort.
Het graf van Willem van Oranje
Het indrukwekkende plafond van de Nieuwe kerk
We gingen snel verder naar de Oude kerk. Daar lag mogelijk nog meer Nederlandse geschiedenis begraven zoals Maarten Tromp, Piet Hein, Antoni van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer. Na al deze interessante verhalen wachtte ons de middaglunch. Dit keer zaten we op de tweede verdieping van Het Koningshuys, waar we de hele verdieping aan onszelf hadden. Soep, een kroket en tonijnsalade op flinke boterhammen ging er bij allen wel in. Om de dorst te lessen waren er flessen water, koffie en thee.
Lunchen in Het Koningshuys
Na de middag stonden dit keer niet twee maar drie gidsen klaar. Klaas en Dirk kregen namelijk versterking van Louk. Zij namen ons mee door de stad, nu in iets kleinere groepjes, door de stad. Met kennis van zaken en gevoel voor humor vertelden ze zeer geanimeerd. We kregen verhalen te horen van het Stadhuis van Delft op de Grote Markt. Het prachtige gebouw van het Hoogheemraadschap, Het Vermeercentrum en nog veel meer. Natuurlijk mocht een bezoek aan het Prinsenhof niet ontbreken. Daar gingen we ook even binnen. Om, trapje op, en trapje af, te zien waar Willem van Oranje o.a. zijn werkkamer had, waar hij had gegeten en waar hij daarna was vermoord. Over het verleden werd verteld maar ook over de huidige lopende tentoonstelling: Verboden porselein. Met het juiste verhaal, zeker de moeite waard om gezien te hebben.
Binnen in het Prinsenhof
De kogelgaten in de muur van het Prinsenhof
In Delft is er op zaterdag in de zomermaanden een gewone markt bij de Branbantse Wal en een Antiekmarkt rondom de Oude kerk en Voldergracht. Déze zaterdag echter was het ook Jazzfestival in de stad. In de ochtend hadden we de podia op de Grote Markt al wel gezien. In de middag waren de podia bemand en konden we genieten van muzikale klanken. Overal was muziek en dat bij schitterend weer. Bij de Oude Kerk, wandelend in een heerlijk zonnetje langs de Antiekmarkt klonk het geluid van accordeon muziek. Je waande je er gewoon in een zuidelijke Frans stadje.
De Antiekmarkt
Overal was muziek te horen
Na al het moois wat Delft ons te bieden had en alle verhalen van de gidsen was het tijd voor een terrasje. De meesten maakten daar meteen gebruik van. Sommigen flaneerden nog even verder langs kraampjes, grachten en ander Delfts schoon. Een enkeling durfde het aan om de 386 treden van de Nieuwe Kerktoren te beklimmen. Om vijf uur ’s middags was iedereen present voor de Nieuwe Kerk bij het beeld van Hugo de Groot, die toezag hoe we gezamenlijk vertrokken richting bus.
Het prachtige weer, de sfeervolle muziek, de gezellige terrasjes, Delft en alles wat we gezien hadden, gecombineerd met de verhalen en humor van Klaas, Dick en Louk maakten dat het een prachtige dag was, in een prachtige stad.
Uw reisleiders:
Jan Willekens en John Gulickx