Marcel bakte zijn 5.000ste wafel!

01nieuwjaarsreceptie
 
De opkomst voor Amalia’s nieuwjaarsreceptie was weer goed. Niets dan handenschuddende leden met blije gezichten, overladen met de beste wensen en getrakteerd op de traditionele nieuwjaarstoespraak van onze voorzitter en uiteraard… een lekkere wafel van Marcel.
 
09nieuwjaarsreceptie
 
05nieuwjaarsreceptie
 
Ad Jacobs blikte in zijn nieuwjaarstoespraak tevreden terug op het afgelopen jaar: 
“Voor Amalia is 2015 een jaar geworden waarin hard gewerkt is om de bestuurlijke organisatie weer op orde te krijgen… We zijn een grote organisatie en daar is behoorlijk wat bestuurskracht voor nodig. Met de benoeming van nieuwe bestuursleden Gerda Laurijssen, Corrie van Erven en penningmeester Nelly Pieke hebben we weer een voltallig bestuur. Met deze bezetting wil ik graag verder als voorzitter. Ik heb al gezegd dat Amalia het afgelopen jaar flink aan de bak moest. Gelukkig niet alleen het bestuur. Ook ruim 100 vrijwilligers zijn actief binnen onze vereniging. Zij worden veelal aangestuurd door de kartrekkers van projecten en door de coördinatoren van de werkgroepen. De algehele coördinatie van de werkgroepen gebeurt door Jan Willekens en hij heeft dit het afgelopen jaar op een prima wijze gedaan. Door zijn actieve benadering en ondersteuning van de werkgroepactiviteiten blijven deze de draaischijf van onze vereniging.”
 
“Door de vele vrijwilligers blijft Amalia een bloeiende vereniging en dat komt ook tot uiting in de leeftijd van onze vereniging. In juni van dit jaar bestaan we 40 jaar en dat is natuurlijk een reden om er op gepaste wijze een feestelijk jaar van te maken. Ik kan me gelukkig prijzen dat onze werkgroep speciale projecten nog steeds actief is binnen onze vereniging. Zij hebben voor ons 25-jarig bestaan in 2001 een prachtig programma gemaakt en nu zijn ze bezig met de voorbereiding voor het jubileumprogramma in juni/juli. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.”
 
“Ik kijk graag nog kort terug op het afgelopen heemjaar. Ook toen was de herdenking van WO1 een rode draad door ons activiteitenprogramma. Het hoogtepunt was zonder meer onze vierde meerdaagse heemreis, naar Verdun: een tot in de puntjes verzorgde reis door Herman en Els Janssen, uitstekend bijgestaan door Antoon van Tuijl en André Moors. Zij hebben de deelnemers een ongekend boeiende reis bezorgd. Het verslag van deze unieke reis heeft/kunt U lezen in onze Van Wirskaante van afgelopen september…”
 
“We zijn niet alleen op reis geweest we zijn ook actief bezig geweest binnen de vereniging. Een van onze visitekaartjes is Van Wirskaante. Ons periodiek heeft het afgelopen jaar een nieuwe redactie gekregen in de personen van Harry Benschop en Leo Voeten. Zij hebben dit in eerste instantie ad interim gedaan en wij hopen hieraan een permanent karakter te kunnen geven zodat de uitgifte voor een aantal jaren gewaarborgd wordt. Van Wirskaante ziet er prima uit met een zeer gevarieerde inhoud waardoor het voor heel veel leden een gewaardeerd periodiek is geworden.”
 
“Ook onze website had een update nodig. Jan Broos en zijn helpers hebben deze in een nieuw jasje gestoken. Dit heeft veel tijd en energie gekost, maar het  resultaat mag er zijn. Onze website heeft nu een meer eigentijds uiterlijk met frisse kleuren en de informatie is heel makkelijk bereikbaar. Ik zou zeggen: kijk zelf maar eens en dan zie je vanzelf het verschil.”
 
03nieuwjaarsreceptie
 
“Verder zijn we er met de bus, per fiets en zelfs te voet op uit getrokken in en buiten ons heem. Bijzonder was natuurlijk ook de tentoonstelling ‘Bedaf in de schijnwerper’, een prachtige tentoonstelling met een goed beeld van de bewoners van Bedaf en de Schrieken. Twee dagen heel veel belangstelling en zeer positieve reacties voor de organisatie onder leiding van André Moors en Antoon van Tuijl. Chapeau.”
 
“Als ik vooruit kijk, dan zie ik in de laatste Van Wirskaante een gevarieerd programma voor 2016… We kijken uit naar de vieringen van ons veertigjarig bestaan en (wat verder) van 150 jaar Bels Lijntje. Amalia wil nadrukkelijk aandacht besteden aan de cultuurhistorie van het Bels Lijntje, het grensstation en de omgeving. Hoe we dit vorm gaan geven, daar hebben we al een idee over. Hoe de organisatie er uit zal zien, moet nog ingevuld worden. Amalia denkt aan een gelijksoortig samenwerkingsverband als met het Dodendraadproject. Als het breed gedragen wordt door de samenwerkende verenigingen, dan moet dit wel tot een succes leiden. Wij willen ook in dit project graag onze samenwerking bevestigen met de partner van het WO1-project. Samen moeten en kunnen we er iets moois van maken en dat gaan we ook doen…”
 
Amalia’s nieuwjaarsreceptie is sinds jaren een traditie. Van bij de start in 1991 (met de ingebruikname van de centrale verwarming) werd Marcel Gulickx bereid gevonden om wafels te bakken. Zondag 3 januari 2016 werd niet alleen de 25ste officiële nieuwjaarsreceptie gevierd. Het was ook de 25ste keer dat Marcel zijn wafels bakte. Oorspronkelijk gebeurde dat t.g.v. een open zondag in het heemhuis, waar keer op keer de stoppen van de elektriciteit doorsloegen. Jaarlijks bakte Marcel ongeveer 200 wafels, in totaal dus zo’n 5.000! Reden genoeg om Marcel in het zonnetje te zetten. Hij werd door Ad vooraan in de aula gevraagd.
 
21nieuwjaarsreceptie
 
18nieuwjaarsreceptie
 
“Marcel zei tegen mij: met twee pannen wafeldeeg kom ik al een heel eind, Ad. En zo is hij in 1991 met de wafelbak begonnen. Ze smaakten goed en we gaven hem een langdurig contract. We zijn blij dat we dat gedaan hebben, want Marcel bakt ze nog steeds en nog altijd smaken ze prima.”
 
Ad refereerde even naar het geheime recept, maar dat klopt niet helemaal. Het aloude recept werd onthuld in Van Wirskaante 1992-nr.1 (op pagina 35).
 
“Maar Marcel bakt niet alleen wafels voor ons. Hij brengt ook al lang Van Wirskaantes rond bij onze leden in Turnhout. En hij is de vaste verkoper van onze Heemkalender in Castelré. Marcel, voor al jouw werk voor Amalia willen wij jou belonen. We bieden jou deze prachtige actiefoto aan. Misschien nog wel gemaakt door jouw Lisette. Bovendien hebben we voor zo’n volbloed vrijwilliger een heemkundige onderscheiding aangevraagd. De onderscheidingscommissie van Brabants Heem heeft onze aanvraag goedgekeurd en vandaag kan ik als voorzitter van Amalia én als regiocoördinator van Brabants heem aan jou de Zilveren Draaginsigne uitreiken. En dat doe ik met veel plezier. Marcel proficiat en bedankt voor al je werk voor Amalia. Wij hopen dat de gezondheid goed blijft, zodat je met dit werk nog jaren kunt doorgaan. En je hebt gezegd: ‘als ik me goed voel, ga ik er mee door zolang ik er plezier aan beleef.’ Ik zal nu de onderscheiding opspelden en de bijbehorende oorkonde overhandigen. Graag een warm applaus voor Marcel.”  
 
Untitled 1
 
17nieuwjaarsreceptie
 
Voor Lisette was er een bloemetje. Ook zij mocht mee op de foto!
 
14nieuwjaarsreceptie
 
We eindigen met een paar sfeerbeelden…
 
10nieuwjaarsreceptie
 
02nieuwjaarsreceptie
 
07nieuwjaarsreceptie
 
11nieuwjaarsreceptie
 
En Marcel, hij bakte verder…
 
Untitled 2
Scroll naar boven