Oktober: Loveren in de schijnwerper groot succes!

Afgelopen weekend, 13 en 14 oktober 2012, vond de tentoonstelling Loveren in de schijnwerper plaats in de schuur op Loveren 33. De tentoonstelling werd zowel op zaterdag als op zondag druk bezocht en het was er gezellig.

Op zaterdag waren de (oud-)buurtbewoners uitgenodigd. Ze waren in grote getale gekomen. Na een woord van welkom door voorzitter Ad Jacobs lichtte André Moors de historie van Loveren en de inhoud van de tentoonstelling toe. Wethouder Peter Antonis prees in zijn toespraak de goede samenwerking tussen de gemeente Baarle-Nassau en heemkundekring Amalia van Solms. Door het onthullen van het eerste tentoonstellingspaneel verrichtte hij de opening van de tentoonstelling. Er waren bijna tweehonderd (oud-)buurtbewoners aanwezig. Velen van hen hadden elkaar al jaren niet meer gezien. Het werd een grootse buurtreünie.

Omdat het zo druk was op zaterdag, kwamen veel buurtbewoners op zondag terug om op hun gemak de foto’s en teksten te bekijken. Het was een feest van herkenning voor hen.
Op zondag bezochten ongeveer vierhonderd mensen de tentoonstelling. Dit overtrof de verwachtingen van Amalia. André Moors die het leeuwendeel van het werk heeft verzet, heeft zijn inspanningen niet voor niets gedaan. Hij heeft via talloze telefoontjes, gesprekjes en bezoekjes een rijke oogst van historische foto’s weten te verzamelen. De tentoonstellingsborden beginnen met een stuk historie van Loveren met oude kadasterkaarten, verkoop acties, kasteel Bruheze etc. Vervolgens kwamen de diverse woningen van de buurtschap aanbod. Van elke woning werd een oude foto en een recente foto gepresenteerd. Ook van de vroegere bewoners van de diverse woningen was een waaier van foto’s tentoongesteld. In de schuur werden op een scherm ook nog foto’s gepresenteerd.

De buurtvereniging zorgde voor de drank, zodat de bezoekers even rustig konden zitten en een praatje konden slaan. Ook voor de buurtvereniging was een geslaagde activiteit. Zij hebben de kas wat kunnen spekken met de opbrengst van de drankverkoop. De tentoonstelling leverde maar liefst 25 nieuwe leden op voor de heemkundekring. Kortom voor iedereen een zéér geslaagde activiteit. Op naar de volgende!

Hieronder meer foto’s van de tentoonstelling met dank aan fotograaf Jan Willekens.

Een kijkje op een gedeelte van de tentoonstelling voordat de drukte losbarst.

Jan Verhoeven staat buiten klaar om de weg te wijzen naar de parkeerplaats voor de auto’s.

De buurtveniging heeft in de schuur alles klaar gezet om de bezoekers te voorzien van een drankje en een hapje.

  

Voorbeelden van tentoonstellingsborden.

De buurtbewoners wachten op de opening van de tentoonstelling.

Voorzitter Ad jacobs heet de aanwezigen welkom.

 

André Moors aan geeft uitleg over de historie van Loveren en het totstandkomen van de tentoonstelling.

Wethouder Peter Antonis tijdens zijn toespraak.

Daarna gaan de (oud-)buurtbewoners vol belangstelling de tentoonstelling bekijken.

Met veel aandacht worden de teksten gelezen en foto’s bekeken.

Ria Kuijpers met haar tante, de oudste bezoeker.

Eddy Meeusen met zijn dochter, de jongste bezoeker?

Even zitten en ondertussen naar de fotopresentatie kijken.

De familie Kuijpers heeft een eigen reunie.

Is dat niet mevrouw Hereijgers met haar dochter?

Heemkundekring Amalia van Solms had een eigen tafeltje met informatie over de vereniging en dat leverde maar liefst 25 nieuwe leden op in het weekend. V.l.n.r. Lia van Gils, ex-bestuurslid, maar nog altijd zéér actief in de vereniging en bestuursleden Ria Laurijsen en Maria Voeten.

Even bijpraten en uitrusten.

Dan weer de volgende serie borden bekijken.

Zittend: bestuurslid Fons Raeijmaekers en staand: Louis Verschueren, die thuis gezegd had dat hij even weg was, maar dat ‘even’ werd wel iets langer.

André Moors kreeg tijdens de tentoonstelling nog meer informatie. Hier iemand die bewijzen heeft dat een familielid van hem destijd geboren is op het gebied van Kasteel Bruheze.

 

De tentoonstelling werd niet alleen bezocht door buurtbewoners. Er waren mensen van diverse buurten uit Baarle en wijde omgeving.

Met dank aan de familie Beschop voor het beschikbaar stellen van de prachtige schuur. Zeker ook dank aan de bewoners van Loveren, die zoveel interessant fotomateriaal en andere documenten ter beschikking stelden. Uiteraard dank aan degenen die hebben meegewerkt, maar in het bijzonder André Moors voor zijn niet aflatende passie om deze tentoonstelling tot een succes te maken!

Scroll naar boven