Augustus: Lokale Heemdag bijzonder geslaagd

De zaterdag 7 augustus gehouden Lokale Heemdag is bijzonder aangenaam verlopen. De 100 deelnemers, allemaal leden van Amalia, waren vol lof over het programma en het verloop van de dag. Met dank aan Hild Segers en Aad van Elswijk kunt u genieten van een foto-impressie.

 

 

Om 12.00 uur vertrok het gezelschap op de fiets naar de Veldbraakhoeve aan de Veldbraak.
 
 
Daar werd op het erf van de familie Nooijens de lunch gebruikt. De gastvrijheid bij de familie Johan en Jeanny Nooijens werd door de deelnemers erg geapprecieerd. En niet onbelangrijk, de broodjes uit de specialiteitenzaak van de familie van Eijl uit de Nieuwstraat, smaakten als vanouds voortreffelijk.
 
 
Daarna was er volop tijd om een kijkje te nemen in de schuur van de familie Nooijens. Daarin staan bijzonder veel oude landbouwwerktuigen tentoongesteld. Maar er was meer.
 
 
In de grote, verzorgde tuin, waren nog enkele grotere landbouwwerktuigen te zien. In de borders van de tuin wemelde het van de groenten, kruiden en bloemen. De deelnemers genoten er wandelend tussen al dat moois, met volle teugen. Familie Nooijens, wij van Amalia vonden het bijzonder fijn uw gast te zijn. Heel erg bedankt voor de goede zorgen!
 
 
Rond 13.45 uur werd de groep deelnemers in tweeën gesplitst voor een beurtelings bezoek aan het bedrijf Mardenkro op het Industrieterrein en landgoed de Kievitshof. Een van de producten die bij Mardenkro wordt gemaakt is het product ReduSol. Dat is een vloeibaar schermmiddel, dat gebruikt wordt voor het aanbrengen van een homogene, slijtvaste schermlaag die straling tegenhoudt. ReduSol kan worden aangebracht in zowel dunne als dikke lagen op glas, acrylaat, polycarbonaat en plastic folie.
 
 
Het bezoek aan Mardenkro was een openbaring voor de deelnemers. Veel gehoorde reacties waren: een uitstekende ontvangst en uitleg, nooit geweten dat het zo’n groot bedrijf is, bijzonder interessant om in het bedrijf rond te lopen, het hele bedrijf ziet er bijzonder opgeruimd uit, het productieproces is echt veel meer dan wat poeder in een emmertje water gieten, wat een indrukwekkend laboratorium, wat een enthousiaste directeur hetgeen ook geldt voor de andere twee mensen van Mardenkro die de rondleiding mede organiseerden. Directeur Jort en je medewerkers, jullie verdienen een dik compliment voor de ondervonden gastvrijheid en jullie inspanningen om het bezoek te doen slagen!
 
 
In het landgoed de Kievitshof was Antoon van Tuijl was voor beide groepen de gids. Hij had met de huidige eigenaar/bewoner geregeld dat wij op het landgoed vrijelijk konden rondwandelen. Op de hem gekende wijze vertelde Antoon een boeiend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het landgoed, de vroegere bewoners van het kasteeltje, de aanleg en exploitatie van het landgoed, de plantengroei, het bekenstelsel, de vijvers enz.
 
 
Omdat het landgoed niet toegankelijk is voor publiek, was het voor vrijwel iedereen een eerste kennismaking. En die viel bijzonder goed in de smaak. Familie Maarsen, erg bedankt voor de aan ons geboden gelegenheid om op uw landgoed rond te wandelen.
 
 
Rond 17.30 uur bereikten alle deelnemers de laatste halteplaats, feestzaal de Lindeboom aan de Stationsstraat. Als vanouds werd er een uitstekend diner opgediend. Tijdens het maal werd er door de deelnemers gezellig gekletst over het prima verloop van de dag.
 
 
Boeketten bloemen waren er tenslotte voor Lizette Gulickx en Ria Laurijssen, die tot dit jaar garant stonden voor een prima organisatie van de Lokale Heemdagen. Vice-voorzitter Antoon van Tuijl bracht de waardering van de leden van Amalia onder woorden.
 
Hieronder nog meer foto’s van de geslaagde lokale heemdag. Met dank aan Hild Segers en Aad van Elswijk voor de prachtige foto’s.
 
 
Smakelijk eten!
 
 
Ook Riet van Laarhoven zoekt een lekker broodje uit!
 
 
Johan Nooijens geeft uitleg in de schuur.
 
 
Veel voorwerpen in de schuur waren een feest van herkenning uit vroegere tijden.
 

 
Prachtige borders in de tuin.
 

 
Enkele landbouwgereedschappen in de tuin.
 
 
Jeanny Nooijens geeft toelichting in de tuin.
 
 
Zo we hebben het weer gezien; op naar de volgende ronde!
 
 
Niet te snel naar het volgende programma-onderdeel, nog even afwassen en afdrogen, Andre.
 
 
Lizette en Marcel Gulickx zijn gelukkig ook weer van de partij.
 
 
Vol verwachting klopt ons hart: wat is Mardenkro eigenlijk voor een bedrijf?
 
 
Ontvangst in de grote zaal van Mardenkro.
 
 
Eerste een algemene inleiding over het bedrijf door directeur Jort.
 
 
en daarna de rondleiding.
 
 
Een indrukwekkend bedrijf.
 
 
Beslist meer dan wat poeder in een emmer water gieten!
 
 
Het gehele bedrijf ziet er er opgeruimd en geordend uit!
 
 
Proefopstellingen om te testen of de de produkten het gewenste effect hebben.
 
 
Landgoed de Kievitshof, duizend maal voor bij gereden en nu eindelijk eens van dichtbij kunnen bekijken!
 
 
Interessante uitleg van Antoon van Tuijl over de ontsaansgeschiedenis, vroegere bewoners van het landgoed.
 
 
Ook planten , bekenstelsel en vijvers komen aan bod.
 
 
Een echte natuurwandeling in het prachtige landgoed!
 
 
Tot slot een welverdiend bloemetje voor Lizette Gulickx en Ria Laurijssen die tot en met vorig jaar de lokale heemdag jarenlang hebben georganiseerd en nu het estafette stokje hebben doorgegeven aan de activeitencommissie.
Scroll naar boven