Lokale Heemdag 2019

Het was weer zover. De lokale heemdag wordt al vele jaren georganiseerd en is altijd een leuk fietsuitje, omringd met lekker eten. Om 12 uur verwelkomde Jan Willekens de 70 deelnemers. Hij lichtte kort het programma van de dag toe en vertelde hoe dat de 3 fietsgroepen en enkele auto’s begeleid zouden worden volgens het circuitmodel, steeds wisselend van locatie. Zijn devies was: “Voldoende drinken met dit mooie warme weer en veiligheid voor alles”.

DSC06731
De lokale heemdag is altijd een leuk fietsuitje

DSC06722
Verwelkoming door Jan Willekens

Daarna werd er een goed verzorgde lunch met kraakverse lekkere broodjes en eierkoeken geserveerd, wederom deels gesponsord door Baarles Specialiteitenhuis van Eijl. “We worden vandaag weer echt verwend”, fluisterde een vaste deelnemer.

DSC06721
De goed verzorgde lunch

DSC06723

Het was perfect fietsweer! Een groep toog naar veevoederbedrijf Theeuwes in Ulicoten. De directie wachtte ons op met speciale geluidskastjes, zodat ieder door het geluid boven in de fabriek alles zo goed mogelijk kon volgen. Wat een dynamisch geavanceerd bedrijf. We kregen te horen hoe het veevoeder met diverse granen en toevoegingen – zoals palmolie – samengesteld wordt. De granen komen van Europa, de overige ingrediënten zijn afkomstig van buiten Europa. Het was trapje op, trapje af. Hoe de silo’s gevuld werden, in een rap tempo met een afgepaste hoeveelheid. Plus de vele vrachtauto’s, die af en aan reden. Het hele computersysteem met uitleg was indrukwekkend. En… niet te vergeten de weegbrug, waar al bij bínnenkomst de allereerste controle op veilige grondstoffen plaats vond. Binnen het hele gebouw waren altijd maar enkele werknemers aanwezig. De rest van het personeel was steeds onderweg, heen en weer…

DSC06749
DSC06751

Bij het volgende adres kwam men in een totaal andere wereld terecht. In de Weefstal van Ineke Körmeling, -in de volksmond op de z.g. vijfsprong- richting Nieuwe Strumpt in Ulicoten. Ineke legde de basis van het weven uit aan de hand van een klein weefgetouw. Alles is gebaseerd op schering en inslag met de weefdraden. Op het weefgetouw wordt gewerkt met een uitgewerkt patroon met de kleuren van de draden erop. Momenteel heeft ze 4 weefgetouwen in gebruik, waarvan één toestel verbonden is met een computer. Haar creativiteit en inventiviteit spelen een grote rol in haar werk. Men zag prachtige werken met veel weeftechnieken in haar atelier. Je raakte er ook door geïnspireerd in haar grote tuin. Een paradijsje.

DSC06760
Een klein weefgetouw

DSC06759
Schering en inslag met de weefdraden

Vervolgens ging men weer de fiets op door de prachtige natuur en belandde men in Baarle Hertog bij Verano van de Familie Haneveer. Na de dorst gelest te hebben in de ruime, lichte, moderne entree vertelde Ad Haneveer zijn loopbaan van timmerman tot het moderne bedrijf nu. Hoe het ambacht timmerman veranderd was van ‘alleskunner’ tot het huidige ‘hanteren van schroeven’ om werken te kunnen plaatsen. De computer is hierin uiteraard weer onmisbaar. Hun fabriek Verano, waar alles gemaakt wordt, is gevestigd in de buurt van Brussel. Hier wordt alles kant-en-klaar geleverd om geplaatst te worden bij de klanten. Men zag allerlei veranda’s, luifels en zonweringen, met uitleg van de diverse bedieningshandigheidjes. De ene nog mooier en efficiënter dan de andere.

DSC06733
Haneveer

Voldaan door zoveel afwisseling van bedrijvigheid binnen ons heem met telkens deskundige informatie, fietste men daarna richting terras De Lindeboom. Daar wachtte volgens de organisatie het welbekende goede diner. Het was weer lekker, met diverse groentenvariaties en heel veel ‘buurten’. Een prima afsluiting van een gezellige dag. Bij deze hartelijk dank aan de drie bezochte bedrijven en aan de organisatie, Gilberte Smolders en Jan Willekens. Tot volgend jaar!

Foto’s: Lies van Moorsel

Scroll naar boven