Lokale Heemdag 2018 vrijdag 22 juni

Lunch ccb

Met ruim 60 leden van onze Heemkundekring hebben we vrijdag 22 juni volop genoten van een zeer mooi programma. Allereerst was er om 12 uur een lekkere lunch in het CCB, verzorgd en deels gesponsord door Baarle’s Specialiteitenhuis van Eijl. Daarna splitsten we op in 3 groepen en sprong het merendeel van de deelnemers op de fiets naar diverse bestemmingen.

fiets diverse bestemmingen
Op de fiets naar de diverse besemmingen

– Sommen bv in Ulicoten, een 180 jaar oud familiebedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling van automatiseringssystemen voor klimaatregeling en voerdosering in voornamelijk pluimvee- en varkensstallen, maar in mindere mate ook voor overige industrieën. Hun activiteiten vinden wereldwijd plaats, met het accent op de Benelux. We kregen een rondleiding door hun prachtige nieuwe bedrijf. In de vergaderruimte hingen restanten van een oude computer als wanddecoratie. Trots werd ook hun nieuwe Incubator getoond, een zelf ontworpen broedmachine met optimaal klimaat om de kwaliteit van kuikens te maximaliseren.

Sommen Broedmachine
Broedmachine 

restanten oude pc
restanten van een oude computer

– Tafelmeesters, ook in Ulicoten. Dit bedrijf aan de Bosstraat wordt gerund door Jan en zijn schoonzoon Sjoerd. Hun producten – o.a. tafels, stoelen, tv-meubels en badkamermeubels worden aan zowel bedrijven als particulieren geleverd. We kregen er enthousiast uitleg over alle bewerkingen van het hout zoals voorschaven, schuren, lijmen, borstelen, oliën en nadrogen. De diverse houtsoorten worden geleverd door Meeuwsen Houthandel in Baarle-Nassau. Alle meubelen worden volledig naar de wens van de klant gemaakt. Al hun producten zijn dus uniek, en worden tot zelfs in Frankrijk geleverd.

Tafelmeesters
Jan en schoonzoon Sjoerd bij Tafelmeesters

Tafelmeesters meubel
meubel gemaakt naar wens van de klant

– De gemeentewerf in Baarle-Nassau. Frans Jacobs, coördinator buitendienst AGB, gaf info over de vele werkzaamheden die door deze dienst worden uitgevoerd. Hieronder behoren o.a. het beheer van openbare ruimte, zoals het verhelpen van storingen, reparaties van verkeersborden, omleidingen bij evenementen (zoals bij de kermis, weekmarkt, Pruimentour, stratenloop Bels Lijntje), afvalbakken legen, onderhoud van openbaar meubilair en speeltoestellen, maandelijks vegen van wegen, beheer van onkruid in verharding dmv branden of bestrijding met heet water, mankementen in bestrating verhelpen, onderhoud openbare beplanting en gladheidbestrijding (in samenwerking met Meteo Consult). Verder zijn er 161 km sloten die gemaaid moeten worden. Ecologisch bermonderhoud wordt dan weer uitbesteed. Elk jaar worden er zo’n 1100 bomen gesnoeid, zodat alle 11000 bomen na 10 jaar aan de beurt zijn geweest. De gemeentewerf krijgt (gelukkig, maar deels ook jammer genoeg) veel klachten binnen over zwerfvuil, illegale stort, te hoog gras, defecte openbare verlichting en verzakte stoeptegels.

info gemeentewerf
Frans Jacobs geeft info over de werkzaamheden

Na de uitleg deden we nog een rondje langs de diverse gereedschappen, machines en voertuigen waarmee gewerkt wordt.

verkeersborden
De verkeersborden in de gemeente werkplaats

Na deze bezoeken hebben we nog genoten van een heerlijk diner bij de Lindeboom. Iedereen was weer zeer tevreden. Dank aan de organisatie van deze dag!

Diner Lindeboom 1
Na afloop nog een diner bij de Lindeboom

Lies van Moorsel

Scroll naar boven