Lokale Heemdag vrijdag 23 juni 2017

Lokale heemdag 01
Op vrijdag 23 juni organiseerde onze heemkundekring weer de traditionele Lokale Heemdag. Er werd gestart in het Cultureel Centrum met een gezellige en smakelijke lunch. Hierna werden de 80 deelnemers verdeeld over 3 groepen, welke in de namiddag rouleerden over de 3 te bezoeken locaties. Enkele leden verplaatsten zich per auto, alle anderen genoten van het fijne fietsweer.
Lokale heemdag 02
Lokale heemdag 03
Lokale heemdag 3b
Lokale heemdag 04
 
Enclave Trappen in de Oordeelsestraat was een van de te bezoeken locaties. Marco de Bont gaf trots uitgebreid info over zijn bedrijf. Hij levert de trappen hoofdzakelijk aan particulieren, niet aan de grootschalige seriebouw. Na inventarisatie van de wensen van de koper ontwerpt hij de gewenste trap. Hij kan onmiddellijk met 3D simulatie laten zien hoe de trap er uiteindelijk uit zal gaan zien. De diverse onderdelen kan hij op ware grootte uitprinten en aan de hand daarvan deze deels geautomatiseerd, deels handmatig vervaardigen. Het bedrijf is ook duurzaam ingericht, alle stukken houtafval en snippers worden hergebruikt en daarmee wordt het totale bedrijf verwarmd. Het is mooi om te zien hoe ook de kleinste snippertjes tot blokjes worden geperst. Een prachtvoorbeeld van een jong bedrijf en jonge ondernemers.
 
Lokale heemdag 05
Lokale heemdag 06
Lokale heemdag 07
Lokale heemdag 08
Lokale heemdag 09
 
In Alphen werd het Oudheidkundig Streekmuseum bezocht. In de mooie witte kapel is ook Heemkundekring Carel de Roy gevestigd. Deze werd opgericht door pastoor Binck, die tevens oprichter was van Het Brabants Heem. We kregen enthousiast “Het verhaal van Alphen’’ te horen, hoe men door archeologische vondsten veel te weten is gekomen over het leven vanaf de prehistorie aldaar. Ook was er op een andere afdeling te zien hoe vroeger in het huishouden en op de boerenbedrijven gewerkt werd.  Mooi om hier te zien en te horen hoe onze deelnemers veel herkenden uit hun eigen jeugd. Op het zoldertje was een klein klaslokaaltje ingericht met voorbeelden van hoe vroeger les gegeven werd.
 
Lokale heemdag 10
Lokale heemdag 11
Lokale heemdag 12
Lokale heemdag 13
Lokale heemdag 14
 
In Baarle werd nog een bezoek gebracht aan de bierbrouwerij De Dochter Van de Korenaar in de Oordeelstraat. De naam van deze brouwerij stamt uit oud-Mechelse kronieken, waarin Keizer Karel V claimde, meer te houden van ’het sap van de dochter van de korenaar’ (bier), dan van het ‘bloed van de druiventros’ (wijn). Ook hier weer heel interessante uitleg gekregen over het hele proces van het bierbrouwen in dit supermoderne bedrijf. Al hun bieren hebben Franse namen en de bieren zijn reeds over zowat de hele wereld bekend. Ook de vele ontvangen onderscheidingen dragen bij aan het succes van deze ondernemers.
 
Lokale heemdag 15
Lokale heemdag 16a
Lokale heemdag 17
Lokale heemdag 18
Lokale heemdag 19
 
Na de excursies schoof iedereen rond zes uur aan tafel aan bij de Lindeboom voor het ondertussen bekende, heerlijke diner. Ook hier werd nog intensief nagebabbeld, een mooie en geslaagde ontmoetingsdag voor alle deelnemers en weer voor herhaling vatbaar.
Een tevreden deelneemster
 
Lokale heemdag 22
Lokale heemdag 23
Lokale heemdag 24
Lokale heemdag 25
Scroll naar boven