Juni: Lierke plezierke

Het was letterlijk "Lierke plezierke" tijdens de tweede heemreis naar Lier afgelopen zaterdag 2 juni 2012. De terugblik op deze heemreis schrijf ik de volgende dag, terwijl de regen met bakken uit de lucht valt. We hebben dus veel mazzel gehad met het prima weer in Lier en Broechem.

Met de bus volgeladen vertrokken we goed op tijd naar Lier, waar we welkom werden geheten met koffie en een Liers vlaaike. Daarna liepen we in twee groepen onder leiding van deskundige gidsen door Lier. Wat een prachtige stad! Uiteraard kregen we uitleg over het ontstaan van de stad, de dertien verschillende wijzerplaten op de Zimmertoren, hoe de Lierenaars aan hun bij naam “schapenkoppen” gekomen zijn.

We bezochten het grootste begijnhof met haar majestueuze kerk, het vroegere godshuis met de Lierse kant, de gevangenpoort en de magnifiek vernieuwde markt.

Na de lunch maakten we een tocht met rondvaartboten op de kleine Nete. Zo zagen we stad grotendeels nog eens vanuit een ander perspectief. We konden zowaar in de zon op één van de vele terrasjes een Liers bierke nuttigen om vervolgens te vetrekken naar Broechem.

Daar bezochten we de statige kerk met het Forceville orgel. Van dezelfde bouwer stond vóór de tweede wereldoorlog ook een orgel in de Remigiuskerk. Frank van Nimwegen gaf uitleg over het orgel en demonstreerde de prachtige klank van het orgel. Met een voldaan gevoel keerden we van ons plezierig bezoek aan Lier en Broechem terug naar Baarle. Kortom het was weer: “Lierke plezierke”.

Hieronder meer informatie en foto’s.

De uitleg van de gids was niet alleen interessant maar ook plezant.

       

Aan de zijkant van de Zimmertoren is een luik, waar getoond wordt dat de toren is gebouwd naar aanleideng van het honderd jarig bestaan van Belgie in 1930. Vervolgens verschijnen de koningen vanaf 1830 tot 1930. Hierboven Leopold II.

Hier de schaapherder met zijn schapen ter ere van de "schapenkoppen" . De Lierenaars hebben deze bijnamen gekregen, omdat zij een aantal eeuwen geleden de keuze kregen van de Hertog van Brabant tussen een universiteit in hun stad of een veemarkt. Zij kozen voor een veemarkt, waar uiteraard ook schapen werden verkocht. De keuze heeft hen geen windeieren gelegd!

Veel groen in de stad langs de kleine Nete en ook in het daarnaast gelegen stadspark.

  

Links de gevel van de begijnhofkerk en rechts de toren van de kerk gewijd aan Sint Gomaar.

Het interieur van de barokke begijnhofkerk.

Ruim na 12 uur werd de interessante rondleiding afgesloten en gingen we genieten van een heerlijke lunch.

Na de lunch met z’n allen in een bootje en varen maar!

Stil zitten tijdens de prachtige rondvaart, waarin we Lier eens van de andere kant bekeken.

De in volle glorie herstelde Lierse markt ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de stad.

 

De statige kerk van Broechem. De kerk is gesticht door de paters van de abdij van Tongerlo en heeft om die reden een relatief groot priesterkoor.

In de kerk het graf van Philippe le Roy, die mee gewerkt heeft aan het tot standkomen van de vrede van Munster in 1648. Mede aan hem hebben we dus de enclavesituatie in Baarle te danken.

Frank van Nimwegen geeft uitleg over het Forceville orgel.

Na het uitvoeren van enkele orgelstukken, demonstreert hij onder ruime belangstelling de mogelijkheden van het orgel uit 1720. Daarmee kwam er een einde aan onze interessante heemreis met dank aan reisleider Antoon van Tuijl.

Scroll naar boven