(Pieter Xpistus gheboren van Baerle)
Op donderdag 7 april 2022 organiseert heemkundekring Amalia van Solms een lezing van kunsthistoricus Jan Verheyen over onze bekendste dorpeling, Petrus (of ‘Pieter’) Christus. Nou ja, de bekendste Baarlenaar? Daar wordt in ieder geval werk van gemaakt. Onze vereniging heeft van deze wereldberoemde Vlaams Primitieve schilder haar jaarthema gemaakt. In het tijdschrift Van Wirskaante zijn alvast twee artikels over hem verschenen. De lezing vindt om 19.30u plaats in de aula van het cultuurcentrum, Pastoor de Katerstraat 5, 2387 Baarle-Hertog. De inkom is gratis, ook voor niet-leden.
De spreker – Jan Verheyen – is geboren en getogen in Hoogstraten, waar hij met zijn gezin in het Begijnhof woont. Hij is al 26 jaar wiskundeleraar, maar sinds 2020 ook Master in de Kunstgeschiedenis. Van 1997 tot 2000 was hij bestuurslid van de Hoogstratens Oudheidkundige Kring, waarvoor hij in 1998 het jaarboek schreef: “Bier. Drinken en brouwen in Hoogstraten door de eeuwen heen”. In 2004 verscheen zijn boek “De Laarmolen. Het oude en het nieuwe verhaal van een oliemolen aan de waterkant.”
In 2021 startte Jan met een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek een doctoraatsonderzoek over “Post-eyckiaanse schilders”, met focus op de schilders in Brugge kort na Jan van Eyck. Dat zijn Petrus Christus en de minder bekende schilders in zijn omgeving. Er is aandacht voor het sociale netwerk van de schilders, hun (veelal Italiaanse) opdrachtgevers in Brugge en voor de artistieke transfers tussen Vlaanderen en Italië. Het onderzoek steunt op twee pijlers: vernieuwend archiefonderzoek en hedendaags materiaal-technisch onderzoek van interessante of controversiële schilderijen.
De spreker introduceert Petrus Christus, zijn kunst en zijn plaats in de kunstgeschiedenis. Voor velen is het mogelijk een eerste kennismaking met enkele van zijn toonaangevende kunstwerken. Uiteraard wordt ook de band met Baarle besproken. We maken kennis met de familienaam Christus in de omgeving van Baarle en met Turnhoutse boerderijen in eigendom van ene Pieter Christus, mogelijk de vader van onze schilder. Verder gaan we in Brugge op zoek naar het huis en het atelier van Petrus Christus en wordt de overdracht van het atelier van Jan van Eyck naar onze dorpsgenoot besproken. Jawel, de huidige stand van het onderzoek maakt gewag van een paar spectaculaire archiefvondsten! Tot slot wordt een viertal nog te onderzoeken hypotheses besproken. Amalia heet je van harte welkom op deze leerrijke avond.