Lezing Operatie ‘Market Garden’ op 25 september

Operatie Market Garden is de benaming voor het offensief van de geallieerden in september 1944 om Nederland te bevrijden. Oud luchtmachtofficier Harry Smits kwam ons hierover uitvoerig informeren met foto’s en kaarten in het kader van 75 jaar bevrijding Brabant volgend jaar.

IMG 20180925 210628kopie
Oud luchtmachtofficier Harry Smits, directeur museum Bevrijdende Vleugels.

De operatie begint met de landing van Amerikaanse en Britse parachutisten op 17 september 1944. Zij hebben de opdracht om de bruggen te veroveren tussen Eindhoven en Arnhem, zodat het Britse leger snel, binnen 48 uur, kan optrekken naar Arnhem. Vanuit dit bruggenhoofd zouden de geallieerden Duitsland binnen trekken en tegelijk ook Nederland te bevrijden.
Dit plan mislukt. De Amerikaanse parachutisten weten hun doelen te veroveren, alleen niet binnen de gestelde tijd. De Duitsers bieden meer weerstand dan voorzien en vernietigen voorts een aantal bruggen. De 1e Britse Airborne divisie kan de brug bij Arnhem niet veroveren ondanks zware gevechten. Daardoor is Noord-Brabant eind november bevrijd, volgend jaar dus 75 jaar geleden. De rest van Nederland moet wachten tot mei 1945.
Er zijn boeken vol geschreven over de redenen van de keuze voor dit offensief. Harry Smits is van mening dat de mogelijke belemmering van het transport van V2 wapens via Noord-Duitsland naar de Nederlandse kust een belangrijke rol heeft gespeeld. Maar de voorbereidingstijd voor een dergelijk groot opgezette operatie was kort, te kort achteraf, zodat inlichtingen niet altijd juist waren of niet voldoende onderzocht. Bovendien formeerden uiteengeslagen Duitse eenheden zich razendsnel weer tot operationele divisies.
De opmerkingen en vragen gaven weer dat er veel specialisten en geïnteresseerden aanwezig waren onder de toehoorders.

IMG 20180925 210655kopie
Ook tijdens de pauze werd het nodige uiteengezet.

Scroll naar boven