Grensdreef tussen Castelré en Wortel-Kolonie, vlakbij Baarle-Brug.
Honderd jaar geleden schilderde in Baarle-Hertog een zekere Frans Willems kleurrijke aquarellen. De Eerste Wereldoorlog was in volle gang.
In Baarle-Nassau waren niet minder dan tweeduizend Nederlandse soldaten ingekwartierd. Die gemobiliseerde jongens kwamen uit het noorden van Nederland. De enclaves van Baarle-Hertog waren niet door het Duitse leger bezet en er verbleven geen Belgische militairen.
Dertig jaar geleden bood een Fries antiquariaat een map met zestien aquarellen uit de Eerste Wereldoorlog aan. Van in het begin werden wij op het verkeerde been gezet. De schilder, Frans Willems, zou tijdens WO1 als soldaat in Baarle ingekwartierd geweest zijn. Logischerwijze werd gedacht dat hij een Hollander was.
De Molenstraat in Baarle-Hertog op 21 juli 1915
Eindelijk ontmaskerd!
Heel recent reageerde een kleinzoon van de schilder op een foutje op onze website: zijn grootvader was helemaal geen Hollander… Bent u benieuwd naar de Baarlese aquarellen die een belangrijk onderdeel van de Eerste Wereldoorlog in beeld brengen? Naar het levensverhaal van de aquarellist, Frans Willems? Naar foto’s van hem en zijn gezin? Kom dan op 17 november 2015 (om 19.30u) naar het Cultureel Centrum in Baarle voor de lezing: “Naar Nederland gevluchte Belgische kunstenaars tijdens WO1”. Gastspreker is Alex Elaut, de man achter de fietsknooppunten in de provincie Antwerpen. De inkom is gratis.
Maart 1915, de overstroomde Mark tussen Minderhout en Castelré.