Laatste wandeling van 2023

Amalia wandelde in het Alphense  zand

Het activiteitenprogramma voor 2023 meldt als laatste activiteit de traditionele winterwandeling op 28 december.  Dimphie nodigt liefhebbers uit om tegen negen uur aanwezig te zijn in het Heemhuis. Er komen dertig wandelaars opdagen. Carpoolend trekken we naar Alphen.

Daar vertelt Dimphie in het kort de geschiedenis van het voormalige witte kerkje, waarin het Oudheidkundig Streekmuseum gevestigd is. Zij wijst ook nadrukkelijk op de mooie kerststallententoonstelling die er nu te zien is. Vanuit de groep komen nog enkele suggesties voor kerststallen die elders te zien zouden zijn.

Dan verlaten wij het dorp via de Molenwijk en het mooie Brockepaadje. De minstens 150 jaar oude linden (die het huisje bijna weg duwen) worden bewonderd en we krijgen een en ander te horen over de bewoningsgeschiedenis van het huisje. Nu weten we dus waarom dit weggetje ‘Brockepad’ heet en ook waardoor we even later de Ulicotensebaan gaan volgen. Die sluit namelijk op Baarles grondgebied aan op het Beevaartpad  (de pelgrimsweg naar Sint Bernardus).

We trekken het bos in en snappen al gauw waarom ze dit gebied ‘Alphense heuveltjes’ noemen. Lang geleden ging de te kaal gemaakte heide stuiven waardoor duinen ontstaan. Veel zand waait echter ook over de moeizaam aangelegde akkertjes. Om die te beschermen, leggen de boeren een wal aan om het stuivende zand tegen te houden. Die wal groeit door bestuiving aan tot een indrukwekkende heuvelrug.

We doen de Willibrorduskapel aan. Hier heeft – zegt de legende – deze heilige een bron laten ontstaan. Water in het droge zand…, een wonder! Geen wonder dat de heilige in Alphen zeer geliefd is.

Even later trekken we langs het hekwerk van het grote militaire terrein om onze tocht voort te zetten door het voormalige landgoed ’Het Zand’, vroeger eigendom van de Bredase arts Johannes Klein Swarming en nu eigendom van de gemeente Alphen-Chaam. Het is een gevarieerd bosgebied met hier en daar prachtige eiken en beuken. De enorme waterpartij is ontstaan door grootschalige zandwinning, weet Dimphie te melden.

Voor koffie en opwarmen kunnen we terecht in het restaurant van het recreatiepark. Het is daar aangenaam verpozen. Kriskras dwalend door dreven en over golvende bospaden komen we weer in de bewoonde wereld waar we na twaalf mooie kilometers de auto’s  terugvinden.

Een fijne tocht, die goed voorbereid en goed gepresenteerd werd.  Dank je wel, Dimphie.

Een tevreden deelnemer

De foto’s zijn van Sandra Tuijtelaars

We trekken door mooi gemengd bos

Groepsfoto aan de rand van de grote vijver

Bezoek aan de Willibrorduskapel

Scroll naar boven