April: Laat de vleermuizen maar komen!

Afgelopen zaterdag 28 april 2012 verzamelden een achttal vrijwilligers op de gemeentewerf om vleermuisjeskastjes te gaan ophangen geholpen Henk Goos van de afdeling openbare werken van de gemeente Baarle-Nassau. Het roggerentjesvoorstel 2011 hield in, dat leden van Amalia vleermuiskastjes zouden maken. De vleermuis wordt bedreigd, maar zijn voorbestaan is van belang in het kader van biodiversiteit. In de vleermuiskastjes kunnen de beestjes slapen in de zomerperiode. De leden van Amalia hebben maar liefst 50 kastjes in elkaar gezet.

Het begon om 9.00 uur met een kopje koffie in een lokaal op de gemeentewerf en het bekijken van de kaart van Baarle, waarop Antoon van Tuijl de plaatsen had aangeduid waar de kastjes opgehangen zouden worden. De geschikte plaatsen zijn in bomenrijen, waar de vleermuizen vrij naartoe kunnen vliegen en op voldoende hoogte zodat ze zich weer uit de kastjes kunnen laten vallen om vervolgens de vleugels weer te kunnen uitslaan. In Baarle hebben we voldoende van die plaatsen. Alle kastjes zijn gehangen op negen plaatsen rond Baarle.

In één morgen was de klus geklaard met dank aan de vrijwilligers en de gemeente Baarle-Nassau voor het beschikbaar stellen van een auto met ladders en bevestigingsapparatuur. Bijzondere dank aan Henk Goos en aan de gemeente Baarle-Nassau voor de geboden hulp. Nu kan het zomer worden en worden de vleermuizen in Baarle met open armen ontvangen!

Hieronder een aantal foto’s van vleermuizenklus met dank aan fotograaf Jef van Tilburg

Henk Goos en Antoon van Tuijl wijzen op de tekst "28 april vleermuizenkasten hangen", terwijl wij alvast genoten van de kopje koffie in een lokaal van de gemeentewerf.  Zou het lukken om in één morgen een kleine 50 kastjes verspreid over Baarle te gaan ophangen? Niet te lang koffie drinken, want anders halen we het zeker niet.

De eerste plaats bij Groot Bedaf met de ladder in de sloot om de kastjes aan de goede kant van aanvliegroute op te hangen.

Hoeveel kunnen we er in deze bomenrij hangen?

Martien van Gool aan de slag.

Even kijken of we aan deze kant met een korte ladder ook een kastje kunnen hangen.

De volgende plaats is aan de Retsche Heide achter Schaluinen. Van links naar rechts Nico Jacobs, Frans Vermeer, Henk Goos, Martien van Gool, Harry Benschop, Ad Jacobs, Ad van Tilborg en Antoon van Tuijl.

Harry Benschop klimt ook naar boven om een kastje tegen de boom te schroeven.

Ook op het Gorpeind worden kastjes gehangen.

Het is er mooi vonden Ad Jacobs en Frans Vermeer.

De volgende plaats is Zigraeck.

Op naar Haldijk, ook daar staat een mooie rij bomen geschikt voor plaatsing van de kastjes.

Vervolgens naar de Oude Strumpt. Houd de ladder goed vast Ad!

Wat een modderig baantje bij de Heikantse straat in Ulicoten. Maar daar "kijken" de vleermuizen niet naar, want insekten komen op nattigheid af en daar lusten die beestje wel pap van.

Zo daar hangen er ook weer genoeg, op naar de laatste halte….

en … dat is in het baantje tegenover de Gaarshof.

Het ophangen van het laatste kastje en de klus is geklaard.

Laat nu de vleermuizen maar komen er is plaats zat! 

Scroll naar boven