Kunstwandeling door Baarle

Zaterdag 23 juli heeft de Heemkundekring een kunstwandeling door Baarle gemaakt. Ongeveer 9 personen hadden zich bij het Heemhuis, rond half twee, verzameld. Het zonnetje scheen, we hadden er zin in.
Onder leiding van de gids Antoon van Tuijl wandelden we eerst naar het kerkhof in Baarle-Nassau. In de buurt van de kindergrafjes bekeken we een stenen beeld dat betrekking heeft op de overleden ongedoopte kindjes.

Op het kerkhof staat ook een grote grijze betonnen sokkel waarop binnenkort een groot beeld van vliegende vogels geplaatst gaat worden.
Verder ging het naar de Monastère, daar staat een klein bronzen beeldje dat een onderwijzer met kinderen verbeeldt. Dit beeldje stond vroeger voor de school die tegenover Monastère stond en is gemaakt door Ruud Ringers.
In de Leliestraat bij Conny en Mary van Loon, werden we verrast door een kleine expositie op de vensterbanken van hun huis. De kunstenaar vertelde enthousiast over zijn beeldjes van ijzer en hoe hij ze, al lassend, gemaakt heeft.
Van daar naar de Uilenpoort. In het schoolgebouw bekeken we de twee 2-dimensionale werken, die tegenover de twee ingangen bevestigd zijn. Een bij de voormalige Akkerwindeschool en een bij de voormalige Regenboogschool. Op de speelplaats bevindt zich een silhouet wat van de voormalige jongensschool komt en op de buitenmuur van de sportzaal een keramisch werk afkomstig van de voormalige meisjesschool, gemaakt door Tjeu Doesborg.
Nu was het niet ver meer naar de Poort van Baarle, het grote kunstwerk van cortenstaal dat over het Bels Lijntje is geplaatst. We bespraken de commotie die vooraf ging aan het uiteindelijke besluit tot plaatsing en waren het er over eens dat het kunstwerk, nu het er eenmaal staat, toch wel door iedereen gewaardeerd wordt.
Via kleine bospaadjes kwamen we bij DelaSalleschool, daar staat een grote, door leerlingen gemaakte zebra, een project van een kunstenaar met een groep leerlingen. In de tuin, verscholen in de struiken, een groot object van staal. Wel jammer dat dat nu niet meer goed te bekijken is.
Op weg naar Loveren kwamen we langs een in het groen verscholen boerderij aan de Nonnenkuil, verstopt achter een later gebouwde woning. De kunstenares Greetje Olde Warris, wachtte ons op in haar tuin, een oase van groen waarin verspreid beelden van keramiek stonden.
Uiteindelijk kwamen we in Loveren, op het driehoekig pleintje, in de schaduw van de grote bomen gingen we even zitten op de poosplaatsbanken van Pien Storm van Leeuwen.
In de Pastoor de Katerstraat waar we de kleurige polyester beelden van Jos en Arno Kuppens bewonderden, was onze op een na laatste stop. Bij Jan Broos werden we in zijn tuin uitgenodigd om zijn kunstwerken te bekijken en in de schaduw van de grote bomen werden we getrakteerd op een lekker glas verfrissend water of cola. Daar eindigde onze mooie kunstwandeling.

1 Keramische vogels in de tuin van de Kloosterhoeve 1
Keramische vogels in de tuin van de Kloosterhoeve

2 In de tuin bij Greetje Olde Warris 1
Tuin bij Greetje Olde Warris

Scroll naar boven