Knippenbergprijs voor Amalia’s WO-I project 2014-2018

20141203-1

Amalia is ontzettend trots op de Knippenbergprijs. Beide kartrekkers van het WO-I project geflankeerd door voorzitter Heelgers van Brabants Heem en schepen Ann Brosens van Baarle Hertog.

Amalia heeft met haar Eerste Wereldoorlog-project de prestigieuze Knippenbergprijs in de wacht gesleept. De beide kartrekkers van het project, Herman Janssen en Frans van Gils, hebben na afloop van de prijsuitreiking een persoonlijke onderscheiding ontvangen van het Brabants Heem.

Heemkundekring Amalia van Solms is er ontzettend trots op dat ze afgelopen zaterdag in Asten de Knippenbergprijs 2014 in ontvangst heeft mogen nemen. Het is een prestigieuze Brabantse cultuur- en erfgoedprijs die om het jaar wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken op de terreinen waarvoor Willy Knippenberg zich gedurende zijn lange leven (1910-2005) heeft ingezet. Priester, classicus en historicus Knippenberg geldt als een van de peetvaders van de regionale geschiedbeoefening in Brabant.

De prijs bestaat uit een bronzen penning. De winnaar ontvangt tevens 1.000 euro. De Knippenbergprijs is ingesteld door Brabants Heem, Erfgoed Brabant, de Leerstoel Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, de Historische Vereniging Brabant, het Noordbrabants Museum en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Amalia gaat de geldprijs gebruiken voor de uitbouw van het project.

knippenbergpenning3

De Knippenbergpenning

Spannende presentatie

De spanning was zaterdag 15 november om te snijden. Drie ‘oorlogsprojecten’ waren voor de Knippenbergprijs 2014 genomineerd. Uiteindelijk werd die onder groot gejuich toegekend aan het project ‘WO-I in onze grensregio, Vergeten? Opgehelderd!’ van Amalia. “Het project is in alle opzichten voorbeeldig”, zei juryvoorzitter Theo Cuijpers na de presentaties van de drie genomineerden. “Het kent verschillende niveau’s, verschillende uitwerkingen, alles met de bedoeling om zoveel mogelijk mensen met lokale geschiedenis te laten kennismaken.” De jury was volgens Cuijpers behoorlijk onder de indruk van het vele én diverse werk dat gedurende een lange periode – zo’n tien jaar geleden zijn de eerste stappen gezet! – is verricht. “Doordat zoveel instanties en vrijwilligers van allerlei pluimage erbij betrokken zijn, is er draagvlak gecreëerd om een gedeeld verleden ook daadwerkelijk te beleven”, besloot Cuijpers het eindoordeel van de jury.

20141203-2

Frans van Gils en Herman Janssen namen de penning in ontvangst

Baarle op de kaart gezet

Eerder had hij al de sterke punten van het project opgesomd: inhoudelijk gedetailleerd uitgewerkt in een boek en cursussen, het grote publiek geïnformeerd door fiets- en wandelroutes. “Door de reconstructies van de dodendraad wordt een haast directe ontmoeting met het verleden mogelijk gemaakt”. Ook op het educatieve vlak raakt ons project volgens de jury een snaar. “Door al de initiatieven van de heemkundekring Amalia van Solms wordt het unieke verhaal van de beide Baarles tijdens de Eerste Wereldoorlog en de relatie met én tussen Nederland en België op een zeer uitgebreide en pluriforme wijze overgebracht en verspreid”, voegde Cuijpers er nog voor de uit tal van Brabantse cultuur- en erfgoedorganisaties aanwezigen in Asten aan toe. Amalia heeft Baarle met dit project overduidelijk op de ‘Brabantse kaart’ gezet.

20141203-3

Activiteiten bij het inrijden van de fietsroute op het scherm

Penning Brabants Heem

De twee kartrekkers van het project, Herman Janssen en Frans van Gils, werden tijdens de uitreiking van de Knippenbergprijs nog eens extra in de schijnwerper gezet. Zij kregen uit handen van voorzitter Henk Hellegers van het Brabants Heem een penning plus oorkonde van het Brabants Heem – een onderscheiding die slechts zelden wordt uitgereikt! – voor hun verdiensten voor het historisch onderzoek én het op een veelzijdige en doeltreffende manier aan de man brengen ervan.

20141203-4

Herman Janssen (op de foto) en Frans van Gils ontvingen beiden de Brabants Heem oorkonde en penning

Scroll naar boven