Kennismaking nieuwe leden met Amalia

Vorig jaar heeft heemkundekring Amalia van Solms er 56 nieuwe leden bij gekregen. Precies de helft kon Amalia dinsdagavond 20 februari verwelkomen in het heemhuis voor een kennismaking.

kennismaking nieuwe leden

Het Heemhuis was bijna te klein om de nieuwe leden, samen met enkele bestuursleden en coördinatoren van de heem-werkgroepen te ontvangen. Als eerste kregen zij het – toch nog steeds bijzondere – verhaal van Baarle te horen. “Dat maakt het ook zo leuk om je in te zetten voor de heemkundekring in dit dorp, met zijn twee gemeenten in twee landen”, gaf voorzitter Ad Jacobs in zijn welkomstwoordje te kennen. “Gelukkig zijn de contacten met de beide gemeentebesturen prima”, voegde hij er aan toe. ”Dat is ook wel nodig om projecten waar Amalia bij betrokken is, als de Dodendraad, het Bels Lijntje en de Enclaves tot een goed eind te brengen.

ontvangst met koffie 1
ontvangst met een bakje koffie

Al enkele jaren nodigt Amalia nieuwe leden, mensen die in het voorafgaande jaar lid zijn geworden, uit om een avondje langs te komen op het Heemhuis. De avond is vooral bedoeld om de nieuwe leden te laten zien hoe de vereniging werkt, waarvoor zij er terecht kunnen en wat zij van Amalia kunnen verwachten. “En dat is heel veel”, gaf Jacobs trots aan. Elk kwartaal valt het ‘blauw boekje’ op de deurmat: het ledenblad Van Wirskaante is een van de dikste heembladen uit Noord-Brabant en Antwerpen, met elke keer weer voor een ieder lezenswaardige artikelen. Daarnaast kent Amalia een vol activiteitenprogramma, van wandel- en fietstochten door het heem en de aangrenzende regio tot lezingen, presentaties en tentoonstellingen. En natuurlijk niet te vergeten de jaarlijkse heemreis en de lokale heemdag. Elke week kunnen leden (en niet-leden) op woensdagavond terecht in het documentatiecentrum van Amalia. “Daar is altijd iemand aanwezig om je op weg te helpen met vragen, een onderzoekje of wat dan ook”, maakt Jacobs de nieuwe leden duidelijk.

Antoon van Tuijl
Antoon van Tuijl vertelde het bijzondere verhaal van Baarle

Bestuurslid Jan Willekens liep voor de aanwezigen door de vele werkgroepen die Amalia telt, van de pas opgerichte werkgroep landschapsbeheer tot de werkgroep archeologie en de redactieraad. “Ieder vindt er wel een onderwerp van zijn gading.”
Ad Jacobs benadrukte dat er veel komt kijken om een vereniging met ruim 1750 leden draaiend te houden. “Daarvoor zijn veel handen nodig, in het bestuur, in de werkgroepen maar ook van actieve leden die op ad-hoc basis een steentje bijdragen.” Gelukkig kan Amalia een beroep doen op een grote groep actieve leden. “Maar de vereniging kan zeker in de werkgroepen en in het bestuur – daar zoeken we nog een secretaris – aanvulling gebruiken!”, besluit Ad Jacobs de geslaagde bijeenkomst.
Na afloop konden de nieuwe leden door het Heemhuis lopen en nog wat napraten met bestuur en coördinatoren van de werkgroepen.

Scroll naar boven