Deze website gebruikt cookies. Accepteer de cookies als u alle functionaliteiten van deze website wilt gebruiken.

Heemkundekring voor Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Castelré, Ulicoten en Zondereigen

Werkgroep archeologie op stap.

De akker van Arno Verschueren.

Op zaterdag 12 en 19 november 2011 ging een aantal enthousiaste leden van de werkgroep archeologie weer op pad om wat Archeologisch onderzoek te doen. Het is nu de geschikte tijd daarvoor, want de gewassen zijn weer van de akkers. Dat voor de werkgroep een teken om op de akkers te gaan zoeken.

 

De akker van Wil Jacobs.

Met toestemming van de eigenaren van de akkers ging een vijftal personen van start. Eerst kwamen de akkers van Wil Jacobs op Nijhoven aan de beurt. Daar vonden we niet veel bijzonders, alleen wat scherven uit de nieuwe tijd.
Na een lekker bakje koffie van Jos Verheyen stapte de groep richting de Kievit en Reth. Daar aangekomen, werd het nog een hele klus om de akker van Arno Verschueren te belopen. De akker is zeer groot, zeker 6 à 7 hectare. Het lukte dan ook niet in één zaterdag morgen om de gehele akker te belopen. Dus kwamen archeologieliefhebbers op 19 november de klus afmaken.

Vuurafslag uit de steentijd.

Wat is er zoal gevonden werd, is zeer interessant: een afslag uit de steentijd, een scherf uit de 16de  eeuw met ringeloor versiering. Een ringeloor is gereedschap dat een pottenbakker gebruikte bij het aanbrengen van slibdecoratie op wel wat geharde maar nog ongebakken klei. Verder een knikker van gebakken klei met een diameter van 1.5 cm., vermoedelijk uit de 17 eeuw; een scherf van grijs gedraaid aardewerk vermoedelijk uit de 14 à 15 eeuw en een koperen knoop van een uniform van de Belgische spoorwegen vermoedelijk uit de periode rond de eerste wereld oorlog.

Knoop van uniform van Belgische spoorwegen.

Wat die knoop betreft. Die zal te maken hebben gehad met het Bels Lijntje. Afkomstig van een uniform van iemand die werkte bij de Belgische spoorwegen, die destijds de spoorweg exploiteerde. De knoop is mogelijk ergens in een beerput terechtgekomen en later op een omliggende akker uitgestrooid.
 

Hieronder nog enkele foto's van de vondsten met dank aan Jos Verheijen voor de foto's.

Scherf met ringeloorversiering.

Kleiknikker mogelijk uit de 17de eeuw.

Scherf van gedraaid aardewerk wellicht uit de 14de à 15de eeuw.

Diverse scherven en tuitje van een theepotje.

Informatie over website
                                                                                               
Contact

Heemkunde kring Amalia van Solms

Bezoekadres
Kerkstraat 4
2387 Baarle-Hertog (B)

Postbus 225
5110 AE Baarle-Nassau (NL)

KVK : NL-40259016