Inhoudsopgave 2020-4:
- blz. 04 Voorwoord
- blz. 08 Aon de praot mee… (78) Jac Haagen. Geboren in 1955 op de Reuth, op zijn zeventiende begonnen met werken als elektricien. Op zijn vijfentwintigste benaderd door Stella Artois of hij interesse had om de Lindeboom over te nemen. In 1984 bij de brandweer, in 1991 brandweercommandant. In 1986 zijn eerste rookgenerator verkocht. Intussen interesse voor rookmachines gekregen. Eind ’91 werd het bedrijf Haagen Fire Trainings Products ondergebracht in de garage achter het pompstation van Achille Verheijen. Vier jaar later vestigde hij zich aan de Industrieweg. Tien jaar geleden verkocht Jac Haagen zijn bedrijf Haagen FTP, met de afspraak om nog acht jaar als adviseur aan het bedrijf verbonden te zijn. Die jaren zijn voorbij. Wat doet hij dan nog wel? “Projectontwikkeling”. Tegen één verzoek om voorzitter te worden kon hij geen nee zeggen Stichting Ondernemend Baarle.
- blz. 16 Gedenktekens. Als herinnering en dank voor het werk van religieuzen in Baarle zijn op 18 september 2020 twee gedenktekens onthuld.
- blz. 21 Moord op Baarlenaar Louis Simons. Tussen het station van Turnhout en het station van Weelde stonden negen ‘roethuisjes’. Dit kwam toevallig aan het licht bij een onderzoek naar de moord op Louis Simons, een bareelwachter langs het Bels Lijntje.
- blz. 28 Een Dominicaan tussen het bronsgroen eikenhout (1). Autobiografische aantekeningen over de opleiding en het werkzame leven van pater Huub Gulickx. Hij is een lid van een heel bekende Baarlese familie. In zijn verhalen beschrijft hij wat hij meemaakt. Maar vooral geeft hij ons een heel goede inkijk in wat er speelde in de maatschappij, in de kloosters, de katholieke kerk en het onderwijs tijdens de soms woelige jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Ook laat hij zien hoe hij met de veranderingen meegroeide en midden in de mensenwereld actief was.
- blz. 33 Kruidje-roer-me-wel (13). Over de Rode zonnehoed, een kruid dat de weerstand verhoogd.
- blz. 35 De Nieuwe Spetser verdwijnt na 45 jaar
- blz. 38 Zandwegen (2)
- blz. 44 Hoe uniek is Baarle (15). In de tweede aflevering over de Vennbahn staan de enclaves Roetgener Wald en Rückschlag op het programma.
- blz. 52 Mondmasker of mondkapje. Nu vanaf de zomer de corona-maatregelen weer zijn aangescherpt, valt op dat in België en Nederland op een heel andere manier is omgegaan met het mondmasker of mondkapje om het virus een halt toe te roepen. Dat heeft in Baarle opnieuw tot discussie geleid.
- blz. 60 Grensafsluitingen. Alle 21 locaties waar tijdens de eerste lockdown de rijksgrens rond Baarle-Nassau is afgesloten, zijn in kaart gebracht. Laten we hopen dat het unieke foto’s zijn.
- blz. 72 Het Baarle van toen (7). Interviews uit de jaren tachtig met Frans Haneveer en August Rentiëns.
- blz. 78 Arme Amalia (110)
- blz. 80 In memoriam
- blz. 81 Amalia aan het werk (24)
- blz. 86 Merkwaardigheden (100). Wandelen in de natuur: ergernis en weldaad
- blz. 88 Activiteitenkalender
Lees hier Van Wirskaante december 2020 online.