Inhoudsopgave 2020-3:
- blz. 04 Voorwoord
- blz. 07 Hoe corona ons bezighoudt
- blz. 08 Aon de praot mee… (77) de beide burgemeesters van Baarle. Hoe hebben zij als burgemeester en als burger de afgelopen maanden beleefd? Daarover raakten Harry Benschop en Jeanny Wouters op 20 juli aon de praot met Marjon de Hoon-Veelenturf en Frans De Bont. Beiden zijn blij met de uitspraken van een week eerder dat de grenzen niet meer dicht zullen gaan (minister De Crem) en er bij een tweede coronagolf beter moet worden afgestemd (minister Grapperhaus).
- blz. 18 Versoepeling corona-maatregelen. Reikhalzend wordt uitgekeken naar versoepelingen van de corona-maatregelen. Bijna altijd is er tot het laatste moment onzekerheid welke besluiten zouden vallen. Hoe Baarle uit de lockdown komt, is in dit artikel beschreven. Daarbij wordt de periode tot 15 juni onder de loep genomen, de datum dat de grens tussen Nederland en België na bijna drie maanden te zijn gesloten, is opengegaan.
- blz. 34 (Niet) over de grens. Op 20 maart is de grens dichtgegaan. Op niet-essentiële verplaatsingen over de grens staat een forse boete. Heel onverwachts wordt vrijdagavond 29 mei op de Belgische radio en tv aangekondigd dat het vanaf de volgende dag weer mogelijk is om voor familiebezoek de grens over te steken. Dan duurt het nog tot maandag 15 juni dat de grenzen (bijna in heel Europa) echt opengaan.
- blz. 41 Nog twee grensverhalen
- blz. 43 Zandwegen. Heel ons Brabants-Kempense land wordt doorkruist met oude wegen. Baarle ook. Antoon van Tuijl neemt er een paar onder de loep. Hij beperkt het tot de zandwegen. In onze streken zijn die oude zandwegen zelden recht. De route wordt bepaald door zandruggen, moerassige plekken en de ligging van beken. Bovendien lopen ze vaak van de ene buurtschap naar de andere en langs eenzaam gelegen boerderijen. Een uitzondering vormen de zg. ontginningswegen. Deze ‘strakke lijnen in het landschap’ danken we aan enkele mensen die na het vrijgeven van de uitgestrekte heidevelden rond 1844, grootgrondbezitter worden door de heidegronden met honderden hectaren tegelijk aan te kopen.
- blz. 50 Kruid-je-roer-me-wel (12)
- blz. 52 Hoe uniek is Baarle? (14). Op de Duits-Belgische grens bij het lieftallige Monschau stuit Herman Janssen op een cluster van maar liefst vijf enclaves. Dat brengt onze teller tot hiertoe op vierendertig. Die vijf enclaves danken hun bestaan aan de Vennbahn, een voormalige spoorlijn tussen Aken (Duitsland) en Troisvierges (Luxemburg).
- blz. 65 Het Baarle van toen (6). In 1987 hadden Anna Gulickx-Koks en Lisette Gulickx-Verachtert een interview met Zuster Alfonsine en met mej. Germaine Govaerts.
- blz. 70 Vliegtuigcrash in Zondereigen (2). In Van Wirskaante 2020-1 schetste Herman Janssen het verloop van de lange zoektocht naar de correcte identificatie van het vliegtuig en de omstandigheden van de crash in Zondereigen. In dit nummer geeft hij extra informatie over de bemanning.
- blz. 80 Arme Amalia (109)
- blz. 81 In Memoriam
- blz. 82 Amalia aan het werk (23). Het werk van Amalia is tijdens de coronacrisis ‘gewoon’ doorgegaan. Vragen bleven komen, plannen werden gemaakt, de eerste stappen om die te verwezenlijken gezet. En – niet gepland – heeft Amalia een tiental wandelommetjes ontwikkeld.
- blz. 86 Merkwaardigheden (99)
- blz. 90 Activiteitenkalender
Lees hier Van Wirskaante september 2020 online.