Juli: Interessante locale heemdag

De jaarlijkse locale heemdag vond dit jaar plaats op vrijdag 13 juli 2012 en was ondanks het slechte weer een fijne en interessante dag. We begonnen om 12.00 uur met een lunch in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle. Nadat organisator Jan Willekens iedereen welkom had geheten, genoten de bijna honderd deelnemers van de lekkere broodjes en eierkoeken gesponsord door Specialiteitenhuis Van Eijl.

 

Daarna werden het gezelschap in drie groepen verdeeld. Deze groepen namen op toerbeurt deel aan de drie activiteiten: oude spelletjes in de Aula, bezoek aan de tomatenkwekerij van de familie Dielis in Merksplas en een bezoek aan het bedrijf Q-lite in Baarle-Hertog-Nassau. Het was aanvankelijk de bedoeling, dat groepen zich verplaatsten per fiets tussen de diverse locaties. Maar de weergoden waren Amalia niet goed gezind, zodat vooraf besloten was om de verplaatsing met auto’s te doen.

Zéér indrukwekkend was het bezoek aan de tomatenkwekerij in Merksplas. Een grote kas waarin op de meest moderne wijze tomaten worden gekweekt. Niet alleen trostomaten, maar ook snoeptomaatjes. Jan de Bie verduidelijkte het hele proces van een klein plantje tot de lange takken waaraan steeds weer nieuwe tomaten komen. Het toevoegen van alle stoffen voedingsstoffen aan de planten, die de plant normaal gezien put uit de grond. Verder kwam ook de watervoorziening, de verwarming, het oogsten en verpakken van de producten aan de orde. Uiteraard ontbrak het proeven van de snoeptomaatjes niet.

Op naar het bedrijf Q-lite, waar we meteen onder de indruk kwamen van grote showroom met beeldschermen en lichtkranten in alle maten en soorten. Dirk Geenen ontving ons in een vergaderlokaal, waar hij de uitleg deed over het ontstaan van het bedrijf en de diverse producten. Van eenvoudige displays met een stukje tekst en lichtkranten met bewegende tekst tot hele grote beeldschermen waar grafische voorstellingen op getoond worden. Ook de soorten klanten en het imponerende afzetgebied in heel Europa en zelfs daar buiten passeerden de revue. In de rondgang door het bedrijf werd duidelijk hoe de producten tot stand komen. Van metalen profielen en platen tot bakken, waarin op de montage afdeling de printplaten met elektronica en kleine ledlampjes worden gemonteerd. De interessante excursie werd afgesloten met een drankje aangeboden door Q-lite.

De derde activiteit ‘de oude spelen’ behoeft weinig toelichting. Onder het genot van een drankje werden diverse spelletjes gespeeld en er werd vooral flink gebuurt, want daar moet ook tijd voor zijn.

Om 18.00 uur werden we ontvangen met een drankje van het huis bij de Café/Restaurant de Lindeboom. We kregen een heerlijk diner voorgeschoteld met keuze uit twee soorten soep, met een overvloed aan vlees, groenten en diverse soorten aardappelgerechten en tot slot een overheerlijke coupe met aardbeien, ijs en slagroom. Omstreeks 20.00 uur werd de heemdag moe maar voldaan afgesloten. Alweer een zéér geslaagde activiteit van Amalia.
 

Hieronder een grote serie foto’s van de interessante en gezellige locale heemdag met dank aan fotografen André Moors, Jef van Tilburg en Jan Willekens.

Al ruim vóór twaalf uur kwamen de leden van Amalia naar de Aula van het Cultureel Centrum voor de lunch.

     

De indrukwekkende tomatenkwekerij van de familie Dielis.

Deskundige uitleg van Jan de Bie.

Er lijkt geen einde te komen aan de tomatenrijen in de kas.

    

Één van de vrolijke werknemers en enkele dozen met hommels die zorgen voor de bevruchting van de planten.

Er valt veel uit te leggen in de kas, maar er is gelukkig een aandachtig publiek.

Een blik in de chemische afdeling, waar de voedingsstoffen worden bereid die de tomatenplanten nodig hebben.

Een hoogwerker aan de gang in de kas met een heel belangrijk werk: het op de juiste hoogte brengen van de planten na het oogsten van de onderste tros tomaten.

Tot slot ook even de proeven van de heerlijke snoeptomaatjes.

Lekker snoepen toch, ze heten niet voor niets snoeptomaatjes. Dank aan de familie Dielis voor de goede ontvangst en aan Jan de Bie voor zijn duidelijke uitleg.

Vervolgens naar het bedrijf Q-lite op het industrieterrein van Baarle-Hertog.

We komen binnen in een immense showroom. Dus meteen onder de indruk!

Hé, er wordt iemand welkom geheten, zou er een minister of zo op bezoek zijn?

Da’s een bekend logo!

Ja, het is ons logo en het welkom is dus voor ons bedoeld. Leuk toch?

De ontvangst in een vergaderlokaal…..

Dirk Geenen heet ons welkom en geeft informatie over de historie van het bedrijf, de producten en de technologie.

Dan volgt de rondleiding.

De rondleiding start in de metaalafdeling, waar de behuizing van de displays wordt gemaakt.

en ook hier weer een aandachtig publiek.

Een blik in de montage hal, waar de printplaaten met elctronica en LED-jes in de kasten gemonteerd worden.

Een scuurwerkje dat monteren met al die draadjes en plaatjes.

Ook hier alle aandacht voor de uitleg van Dirk.

Tot slot krijgen we een drankje aangeboden door Q-lite.

Dat valt natuurlijk wel in goede aarde. Dank aan Q-lite en Dirk Geenen.

En dan naar het Cultureel Centrum voor de oude volksspelletjes.

Nog niet altijd even gemakkelijk, die spelletjes, maar wel plezant.

  

Opperste concentratie bij het sjoelen.

Gewoon een praatje slaan onder het genot van een drankje kan natuurlijk ook.

Wat een gesjoel!

Onder het toeziend oog van Ria Willekens rolt Hilde Segers waarschijnlijk een schijf in het poortje met de hoogste score.

 

 

En dan wordt het tijd voor het diner bij De Lindeboom, waar we welkom worden geheten door een stralende Jan Willekens. Hij zal ook blij zijn dat de heemdag zo goed en vlot verlopen is.

Daarna beginnen we met een drankje aangeboden door De Lindeboom: bedankt Joop!

Jong en oud genoot van de heerlijke maaltijd!

Er was meer dan voldoende eten. De schalen waren nog maar amper leeg of er werden al weer nieuwe gebracht.

Ondertussen weer eens lekker gezellig bijkletsen.

Het was een voortreffelijke afsluiting van een fijne en interessante dag met dank aan alle degenen die eraan hebben meegewerkt.

 

 

Scroll naar boven