Juli: Interessante heemdag 2013

De meer dan 60 deelnemers hebben genoten van een interessante en aangename heemdag op vrijdag 12 juli 2013. Na een welkomstwoord door bestuurslid Jan Willekens  werd gestart met een lunch in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle.

 

Zoals ook voorgaande jaren werd deze maaltijd grotendeels gesponsord door Specialiteitenhuis Van Eijl. De belegde broodjes en eierkoeken vonden een veilig heenkomen in de hongerige magen. Vervolgens gingen we erop uit in drie groepen: één ging naar Metaalbedrijf Van den broek op het Voske, een andere groep bleef in de Aula voor een liedjesbingo en de derde groep bracht een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Bruurs aan de Hoogstratenseweg. In de loop van de middag bezochten de groepen alle drie genoemde locaties.

Bij de gebroeders Harrie en Twan van den Broek Metaal & Techniek op het Voske werden we verrast door een modern metaalbedrijf. Het bedrijf is in gespecialiseerd in plaats en constructiewerk. Twan leidde ons rond in de bedrijfshal, die er pico bello uitzag. We gingen van de ene zware en grote machine naar de andere.

Ook moderne digitaal gestuurde machines, maakten onderdeel uit van het machinepark. Diverse werkzaamheden werden gedemonstreerd: zagen, boren, lassen, buigen, stanzen, etc. Het bedrijf kan zeer uiteenlopende opdrachten aan: van kleine klussen aan de hand van een krabbeltje op een kladpapiertje tot grote opdrachten, waarvan de tekening digitaal wordt aangeleverd. Vader van den Broek keek met voldoening naar de geïnteresseerde bezoekers.

We hadden echt niet door dat er op het Voske een modern metaalbedrijf stond, dat grote en veeleisende opdrachten aankan, zoals brugleuningen voor de Antony Fokkerweg in Amsterdam in opdracht van Rijkswaterstaat. We kregen als aandenken aan het bezoek een in het bedrijf vervaardigde flessenopener in roestvrijstaal. Kortom een zéér interessant bezoek met dank aan Harrie en Twan!

In de Aula van het Cultureel Centrum Baarle zorgde Anton van Beek voor een liedjesbingo. Voor velen van ons iets nieuws. We kregen briefje met in vakjes gevuld met voornamen in de plaats cijfers. Anton liet ons liedjes horen, waar de voornamen in voorkwamen. Via het aankruisen van de vakjes, zoals bij bingo, konden prijsjes gewonnen worden. Na de namen werd de liedjesbingo herhaald, maar dan met plaatsnamen. Een leuk spel, dat op voortreffelijke wijze door Anton werd gepresenteerd.

Door de familie Bruurs, Jan, Diny en Joris, werden buiten al hartelijk welkom geheten. We genoten van de duidelijke uitleg en interessante rondleiding in het ultramoderne melkveebedrijf. Het bedrijf is ontworpen door Joris. Het klimaat in de stal wordt via een weerstation computergestuurd op peil gehouden. De stal is emissiearm ingericht. Er is veel geïnvesteerd om zo min mogelijk energie te gebruiken. Zo wordt de warmte van de af te koelen melk gebruikt om water te verwarmen. De stal heeft een capaciteit van 200 koeien.

Momenteel zijn er  123 koeien in productie. De koeien lopen rustig rond in grote ruimtes, kunnen de hele dag door eten, worden via robots gemolken en slapen op waterbedden. Het hele reilen en zeilen wordt via een kastje aan de halsband van de koeien door de computer bijgehouden. Alles kun je controleren: de hoeveelheid beweging, het eten en drinken, hoe vaak de koe gemolken wordt en hoeveel de melkopbrengst is. Indrukwekkend was het. We namen afscheid met een drankje en kaasblokjes. Ook dank aan de familie Bruurs.

De interessante en gezellige middag werd afgesloten met het traditionele diner bij de Lindenboom. Het eerste drankje werd aangeboden door Joop. Er werd goed gegeten en uiteraard ondertussen ook stevig nagepraat over de indrukken van de middag. We kunnen weer terug kijken op een zéér geslaagde heemdag!

Hierna nog een aantal foto’s van de heemdag gemaakt door jan Willekens en Jef van Tilburg.

Het begon al meteen met een prima lunch.

Twan van den Broek geeft uitleg in het bedrijf Van den Broek Metaal & Techniek.

  

Links een medewerker van het bedrijf aan de boormachine. Rechts Harrie van den Broek aan de ponsmachine.

Interesse in de digitaalgestuurde machine.

Er werd met aandacht geluisterd.

Twan geeft uitleg bij de technische tekeningen.

Een prachtig ultramodern machinepark.

Het was bere interessant daar bij Van den Broek op het Voske!


De liedjesbingo in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle.


Anton van Beek in actie!

Ook Marcel en Lizette zijn weer van de partij.


Allemaal goed opletten: welke voornaam hoor je?


Anton houdt zelf ook goed bij welke leidjes hij al heeft laten horen.

Het hartelijk welkom bij de famlilie Bruurs.

Na het welkom gingen we belangstellend de stal in.

De koeien eten de hele dag door.

Het ontwerp van de stal van Joris.

Diny aan het woord in de computerkamer: de cockpit van het bedrijf.

Hoe is het toch allemaal mogelijk, vragen zij zich wellicht ook af?


Jan heeft lol in zijn prachtig bedrijf. Hartelijk dank voor de fijne ontvangst.

 

Scroll naar boven