Voor ’n borrel, ’n pintje en ’n praotje

Amalia van Solms presenteert een prachtig luxe boek!

Komend najaar brengt Amalia een prachtig, groot en kleurrijk boek uit onder de titel ‘Voor ’n borrel, ’n pintje en ’n praotje’. Een beschrijving in woord en beeld van 500 jaar cafés, herbergen en brouwerijen in Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Castelre, Ulicoten en Zondereigen.
Het boek is geschreven en ontwikkeld door ons lid Leo Voeten. Binnenkort gaan de persen bij de Koninklijke Drukkerij Em. de Jong b.v. weer draaien. Het boek heeft een formaat van maar liefst 30 x 25 cm, met een harde kaft en circa 250 pagina’s kwaliteitspapier. Volledig in kleurendruk en voorzien van meer dan 500 foto’s, afbeeldingen en documenten.
031967dartsofvogelpik 750x278
Darts of vogelpik, bij café ‘in Holland’

 “Cafés hebben een speciale aantrekkingskracht. Daar gebeurt het” vertelt Leo Voeten. “Als kind herinneren we ons dikwijls de gezelligheid en de nostalgische verhalen, een ontmoetingsplek voor jong en oud. Later ben ik er achter gekomen dat het horeca-leven ook zijn keerzijde heeft. Hard werken, of uren achter de toog met vijf stamgasten, gewoontedrinkers.” Teruggaand in de geschiedenis hadden de cafés nog heel andere functies. Cafés en herbergen, aanwezig in ieder buurtschap, zorgden voor extra inkomsten voor de uitbater en zijn familie.
“Gravend in ons geheugen gaan we vaak terug naar de vele cafés die Baarle en de kerkdorpen kende. Met enige weemoed kan elke generatie spreken over hun stamcafé zoals Madammeke Busch, ’t Hoekske of Schuttershof. Ook de gouden tijden van Den Bonte Os en den ‘Biering’ of Don Quichot, bij de Cattle-trade, ‘bij de Gunter’ of de Snoeijsen roepen mooie herinneringen op. Allemaal zaken die nog helder voor de geest staan. Is het niet mooi om dat alles terug te vinden in een fraai en rijk geïllustreerd boek?”
1930RATTburg 750x278
Café ‘Hof van Holland’

Niet zomaar een boek
Het is niet zomaar een fotoboek. Natuurlijk niet. Het moet ook historisch onderbouwd worden. Met dit boek gaat Leo Voeten veel mensen een plezier doen. Het zal u als lezer mee terugnemen naar de cafés van weleer met hun uitbaters. Plaatsen van samenkomst, een lach en een traan. Plaatsen waar velen van u hun latere levenspartner hebben ontmoet. Het gaat in dit boek niet alleen over de huidige situatie of de recente geschiedenis. Er wordt zo’n vijfhonderd jaar horecageschiedenis beschreven. Menig archief werd geraadpleegd en veel personen hebben hun bijdrage geleverd.
ANijssen 750x278
‘In de Zwaan’

Ondervonden medewerking
Bij de totstandkoming van het boek ondervond geboren en getogen Baarlenaar Leo Voeten heel veel medewerking van meer dan 200 inwoners en (oud)-kasteleins. Van archiefbeheerders zoals de Heemkundekring, de plaatselijke, regionale en landelijke archieven en van heel veel kranten uit het verleden. Zo verzamelde hij veel informatie over de (geschiedenis van de) cafés, herbergen en brouwerijen. Bijzonder blij is Leo met honderden oude tot zeer oude foto’s die hij van inwoners mocht gebruiken.

En last but not least is de Heemkundekring heel veel dank verschuldigd voor de ondervonden medewerking van deskundige medewerkers van de Koninklijke Drukkerij Em. de Jong bv.
Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor directeur Joep de Jong. Zonder zijn inspirerende en creatieve inbreng en zonder zijn geweldige sponsorbijdrage, was dit boek niet tot stand gekomen. Het boek kan daardoor worden aangeboden tegen een zeer aantrekkelijke verkoopprijs.
JanGoossensenJosLeuris 750x278
Bij Café ‘Rubenshof’, Jos Leuris, Jan Goossens en Madammeke Busch

Reacties van inwoners en de voorzitter van Amalia

In de afgelopen jaren ontvangt de Heemkundekring regelmatig fijne reacties van leden en andere inwoners op de uitgaven. Die komen er steeds op neer dat zij door deze uitgaven Baarle en zijn kerkdorpen nóg beter hebben leren kennen en waarderen. De plannen om dit boek te maken gaf eerder al veel enthousiaste reacties.
Voorzitter Herman Janssen van de Heemkundekring sluit zich daarbij aan:
“Het boek ‘Voor ’n borrel, ’n pintje en ‘n praotje’ is een belangrijk document voor onze vereniging en alle inwoners. Met dit boek krijgen we vanuit een andere invalshoek een bijzonder interessante kijk op het verleden en het heden van Nassau, Hertog, Ulicoten, Castelre en Zondereigen. Het boek is een absolute aanrader en een bijzonder geschenk voor jezelf of voor anderen”.

Om misverstanden te voorkomen, iedereen kan het boek kopen, of u nou lid bent van de Heemkundekring of niet!

Het mooie luxe boek in groot formaat kost slechts € 25,–, ook een mooi geschenk.

Ophalen en betalen van de bestelde boeken:
U verneemt tijdig waar en wanneer eind oktober het boek kan worden opgehaald.
U betaalt bij afhaling, graag met gepast geld.

Ook na de afhaaldatum kan het boek, zolang de voorraad strekt, nog gekocht worden bij Bruna Baarle, het Heemhuis, Dienstencentrum Ulicoten,.

Scroll naar boven