Oktober: ‘In wandelen’ van Hannebroekpad magnifiek!


 

Afgelopen zaterdag 19 oktober 2013 namen  een zestigtal belangstellenden deel aan het ‘inwandelen’ van het nieuwe ommetje Dorp Noord onder hen de voorzitter van de VVV, Wim van Gool en wethouder Peter Antonis van Baarle-Nassau.

Genietend van een lekker zonnetje verzamelden zij zich op het parkeerterrein van café-restaurant De Poort aan de Bredase weg in Baarle-Nassau. Vicevoorzitter van heemkundekring Amalia van Solms, Jef van Tilburg, heette iedereen welkom en vroeg aan de aanwezigen, wie wel eens van een hannebroek gehoord had, wie wist wat het betekende, wie wel eens van Hannebroekdreef had gehoord en wist waar die ligt? Bij de eerste vraag gingen heel wat vingers omhoog, bij de tweede waren het er al wat minder om te eindigen bij enkele personen, die wisten waar de Hannebroekdreef ligt. Jan Olieslagers was er een van. Hij kwam op het idee om het ommetje naar die oude dreef te noemen.  Een hannebroek is een Vlaamse gaai en de Hannebroekdreef ligt midden in het gebied van de wandeling. Jan kreeg als eerste de folder van de wandeling uitgereikt en een klein presentje.

 

 


Heemkundekring Amalia van Solms hecht veel waarde aan oude zandwegen en paden. Zij behoren tot het cultuur-historisch erfgoed van ons heem. Het is dus van belang dat deze oude paden, banen, dreven behouden blijven. Hoe kun je ze beter behouden dan door ze te blijven gebruiken? Daarom heeft de werkgroep zandwegen en paden van heemkundekring Amalia van Solms dit ommetje uitgezet. Dat is ook de reden waarom de heemkundekring lid is van de Vlaamse vereniging Trage Wegen. In het uitgezette ommetje bevinden zich doodlopende en niet in gebruik zijnde paden. Harry Benschop, coördinator van de werkgroep, heeft overleg gevoerd met eigenaren van de betreffende grond en heeft van hen toestemming gekregen om een paadje over hun grondgebied te mogen gebruiken voor het ommetje. Ook voor hen was er een eerste folder en een presentje.

 


 

Vervolgens kreeg voorzitter van de VVV, Wim van Gool het woord. Hij ging in op de goede samenwerking tussen de VVV en Amalia. Niet alleen bij dit ommetje, dat uitgezet en beschreven is door de heemkundekring en waarvan de folder is uitgegeven door de VVV. Ook in het project van de Eerste Wereldoorlog worden op die manier een themafietsroute en twee themawandelpaden uitgezet en uitgegeven. Zo maakt de VVV ook het prachtige buitengebied aantrekkelijk voor het toerisme. Tenslotte benadrukte wethouder Antonis het belang van de goede samenwerking tussen Heemkundekring,  VVV en de gemeente. De gemeente verricht ook heel wat inspanningen om de paden en wegen in het buitengebied te onderhouden. Hij onthulde vervolgens een wandelnetwerkpaaltje bij de ingang van het parkeerterrein. Het is de werkgroep zandwegen en paden gelukt om op enkele plaatsen het wandelnetwerk aan te laten passen, zodat het hele ommetje over het wandelnetwerk loopt, waarvoor dank aan het Routebureau West-Brabant.

 


 

Daarna wandelde het gezelschap op het nieuwe ommetje genietende van het najaarszonnetje, maar vooral ook van de prachtige natuur. Onderweg vertelde Harry Benschop op diverse plaatsen interessante zaken over de historie en natuur waar het pad langskomt. Na afloop van deze prachtige tocht kregen de deelnemers een folder van de wandelroute aangeboden door de VVV. Amalia bood een drankje aan in café-restaurant De Poort. Hier werd nog plezierig nagepraat over de interessante wandeling.

 

Hieronder kunt u een aantal foto’s van de wandeling bekijken.

 

 

Verzamelen op het parkeerterrein van café-restaurant De Poort.

 

 

Om 10.30 uur werd iedereen welkom geheten.

 

 

Wethouder Peter Antonis onthult het netwerkpaaltje.

 

 

Na het onthullen van het routepaaltje vertrok het gezelschap over het Hannebroekpad.

 

    

 

Een prachtige dreef en kronkelende paadjes door bossen.

 

 

Harry Benschop gaf op diverse plaatsen uitleg.

 

 

Het was tevens een prachtige herfstwandeling.

 

 

Dit is een deel van de Hannebroekdreef.

 

 

Belangstellend werd geluisterd naar de toelichtingen van Harry.

 

 

Een van het pad langs een akker was nog niet klaar. Dus moesten de deelnemers even over de sloot….

 

 

….in ganzenpas langs de mais…..

 

 

Mooi toch, tussen de mais en een bonenveld…

 

 

……. en aan de andere kant weer over een sloot met wat hulp lukte dat prima. We hebben niemand achtergelaten.

 

 

Langs velden omzoomd met ontwakende herfstkleuren.

 

 

Een overstroomstrook langs de Strijbeekse beek om te zorgen dat Breda geen natte voeten krijgt ….

 

 

.. ook daar weer even op adem komen en luisteren.

 

 

Op sommige plaatsen belemmerde de mais het uitzicht, maar dat zal niet meer lang duren aan de kleur te zien.

 

 

Weer zo’n prachtige bosdreef.

 

 

Bijna bij het einde van de wandeling lopen we langs de visvijver.

 

 

Ook mooi, toch? Het was beslist de moeite waard. Een magnifiek ommetje op een zonnige zaterdag ochtend!

 

 

Scroll naar boven