Met een volle bus vertrokken we op deze zeer warme dag naar Oud-Gastel. Voor mij persoonlijk heel bijzonder, omdat ik geboren ben in Oud-Gastel. Meteen al een opstopping op de Chaamseweg: 2 huizen op de weg, dat kom je niet iedere dag tegen. De bus moest helemaal in de berm erlangs. (Huisjes op vrachtwagens voor camping hoorde ik). In Oud-Gastel splitsen we in 2 groepen: 1 voor het Mastboomhuis en 1 voor de Laurentiuskerk.
In het Mastboomhuis kregen we eerst een film van de familie Mastboom, die familie is van de familie Van Gilse, oud burgemeester van Baarle-Hertog. Iets na 1900 is het gezin Mastboom in Oud-Gastel komen wonen, de vader was lang burgemeester in Oud-Gastel. De moeder kwam van de familie Brosens uit Hoogstraten. Hun enige zoon Henri was voorbestemd om burgemeester te worden, maar is dat niet geworden, dat werd burgemeester Hofland, die daarvoor in Baarle-Nassau burgemeester geweest was. In de film was het paviljoentje Heidelust te zien, waar Henri als kind geweest is. Dit is het paviljoentje dat momenteel opgeknapt wordt op het landgoed van de familie, net in Ulicoten, dicht tegen de grens met Meerle. Dit is dus ook in ons heem!! Over de plaats van dit paviljoentje: Hollands of Bels, praatten we nog lang na. Zoek het maar eens op!!
Nadat we het huis, waarvan alles nog zo was zoals op het moment van overlijden van Henri in 1999, half 10 ’s morgens, gezien hadden met een gids, gingen we met de bus naar de Laurentiuskerk. De andere groep was met de bus van de kerk naar het Mastboomhuis gekomen.
In de Laurentiuskerk, lekker koel, werd onze groep van 25 weer verdeeld in 2 groepen, en werd de geschiedenis van de kerk verteld door een gids. Oud-Gastel is al heel oud, stond aan de zeekust, op een landtong. Later is er meer gebied omdijkt en ontstond het dorpje Nieuw-Gastel. De huidige kerk stamt uit 1906. Daarvoor stond op dezelfde plaats een ‘Spaanse kerk’ zoals de gids vertelde, uit de tijd dat de Spanjaarden hier de baas waren en daarvoor nog een andere kerk. Vanaf 1275 tot 1968 had de Bernardusabdij bij Antwerpen (in Hemiksem en later in Bornem) het patronaatsrecht in Oud-Gastel, dit was het recht om pastoors voor te dragen. Via Bernardus is Oud-Gastel dus nog eens met Ulicoten verbonden. Hierbij een foto van een prachtig beeld van Bernardus in de kerk van Oud-Gastel.
Hierna hadden we lunch in een restaurant naast de kerk en vandaar ging het naar Oudenbosch. Zoals iedereen weet is de kerk, verheven tot basiliek, een kopie van de Sint Pieter in Rome. Toen onze gids een introductie over de kerk gaf kwam pastoor Praising ons ook even begroeten, die kennen we! We gingen de kerk rond en ook hier weer een beeld van de Heilige Bernardus. Tegenover de kerk nog even een ijsje kopen, en daarna weer met de bus terug.
Herman Janssens, ik begrijp dat dit jouw eerste organisatie van een heemreis is, dank je wel voor deze prachtige dag.
Jeroen Geerts
Meer foto’s :