Juni: Heemreis in leer en boekenkist.

Op zaterdagmorgen 22 juni 2013 om 09.00 uur vertrok de bus vanaf de Loswal met 46 personen voor onze jaarlijkse heemreis. Dit jaar ging de reis naar het Schoen- en Ledermuseum in Waalwijk en slot Loevestein.

 

Het bestuur en de activiteitencommissie zochten vorig najaar naar enkele activiteiten welke een bepaalde relatie hebben met ons werkgebied. De keuze viel op het Schoenen- en Ledermuseum in Waalwijk en Slot Loevestein in Poederooijen. De relatie met Waalwijk is de vroegere schoenfabriek Lugano aan de Grens, welke in 1952 werd opgericht. De ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein in een boekenkist en zijn verblijf tijdens zijn vlucht in herberg de Swaen op Loveren in Baarle is algemeen bekend. Onder de deelnemers waren ook de heer Frijters en zijn vrouw van de Grens. Hij heeft destijds geruime tijd bij Lugano gewerkt en nadat de fabriek  opgeheven werd, werkte hij nog een aantal jaren bij een andere schoenfabriek in Brabant.

In Waalwijk werden we ontvangen met koffie en thee met daarbij een plaatselijke lekkernij,  de ‘halve zool’, zoals die daar genoemd wordt. Daarna splitsten we ons in twee groepen en kregen we achtereenvolgens elk twee demonstraties. Een gids vertelde over de vroegere fabricage van de schoenen en de andere gids gaf een uitgebreide uitleg over het vroegere  leerlooien en het tot eind-leer bewerken van de huiden. Het was interessant om te zien en om te horen vertellen over hoe schoenen vroeger gemaakt werden. Het snijden van het leer op maat, het stikken van de zolen, welke andere materialen hierbij nog te pas kwamen, hoe de gebruikte machines werkten. Alles werd uitgebreid toegelicht en gedemonstreerd.

Bij de afdeling leerlooien  en leer-bewerken werd o.a. uitgebreid stilgestaan bij de vroegere leerlooi-processen. Er was er een uitgebreide toelichting op het looien van de huiden, het verder bewerken tot verschillende leersoorten en het machinepark dat men destijds hiervoor ter beschikking had. Dat het geen gezonde werkomgeving was in die tijd, werd duidelijk. De fabricage van schoenen is nu bijna geheel overgeplaatst naar de lage lonen landen. Vooral voor de dames was nog de afdeling schoenenmode van vroeger en nu interessant.

Wel heel bijzondere schoenen ziet U op bovenstaande foto.
 

Na een goedverzorgde lunch vertrokken we naar Slot Loevestein in Poederooijen. Het slot en de omgeving is opgebouwd in de vorm van een vesting en het ligt in een prachtig rivierenlandschap. Een deel van de bijgebouwen wordt nu gerestaureerd. De geschiedenis van het slot begint in het jaar 1361 en het werd opgericht door ridder Dirc Loef van Horne. De eerste uitvoering was een eenvoudig blokhuis, in de loop van de geschiedenis werd het slot en de omgeving uitgebouwd tot in zijn huidige vorm. Weer gesplitst in twee groepen werden we rondgeleid in het slot.

Een prachtig gebouw in perfecte staat met zijn typische kasteelkamers en vertrekken. De keuken, de feestzaal en b.v. het grote woonvertrek zagen er prachtig historisch uit. Vooral bekend bij ons is het slot dus vanwege de vlucht van Hugo de Groot in een boekenkist. Hugo werd geboren in 1583 in Delft. Hij was een bekende rechtsgeleerde en theoloog.  Hij was tijdens het 12-jarig bestand met religieuze twisten in1619 veroordeeld tot levenslang en zijn vrouw en kinderen verbleven vrijwillig bij hem in het slot. Regelmatig werden er boeken en geschriften in een boekenkist naar Hugo gebracht, maar de kist werd streng bewaakt. Geleidelijk verslapte de bewaking en er ontstond een plan om in de kist te ontsnappen. Tijdens een grote jaarmarkt  in Gorinchem was de gelegenheid daar en met de hulp van enkele anderen lukte het om in de kist per boot te vluchten naar Gorinchem. Daar omgekleed tot metselaar vervolgde hij zijn vluchtroute  via Waalwijk en  kon uit de handen van de inmiddels volop zoekende ruiters blijven. Op zijn verdere weg naar Antwerpen verbleef hij dus een nacht in Baarle en vanuit Antwerpen trok hij verder naar Parijs. Zijn vrouw en kinderen zijn hem nadien gevolgd.

In  een deel van de bijgebouwen, zoals in de soldatenhuisjes, was er ook nog een prachtige tentoonstelling over oude geschriften, tenues, archeologie e.d. Na nog een versnapering in het café vertrokken we weer huiswaarts en onze chauffeur Leo bracht ons rond 18.00 uur weer veilig terug in Baarle.

Hieronder nog een aantal foto’s van de heemreis met dank aan de fotografen Elly van Tilborg en Antoon van Tuijl.
 

De aankomst bij het Schoenen- en Ledermuseum in Waalwijk.

Koffie met de ‘schoenlapper’.

Uitleg bij de looiton.

In de stikkerij.

Alles over het maken van schoenen wordt duidelijk uitgelegd en gedemonstreerd.


We kregen veel leersoorten te zien.

De lekkere lunch vóór het vertrek naar slot Loevestein.

Het slot ligt in een vesting, waarvan hier de gracht en een stuk muur.

Even wachten op de gidsen.

Ad van Gurp aan de schandpaal.

De kasteeldames leidden ons rond.

Over de ophaalbrug het slot in….

Één van de kasteeldames bezig met de uitleg.

De studeerkamer van Hugo de Groot.

De keuketafel met oude voorwerpen.

Hier dan eindelijk:…..de beroemde boekenkist!

Pierre Coenders is klaar voor de ontsnapping uit het slot, maar hij is toch met de bus mee terug gereisd naar Baarle. Het was een geweldige dag. Dank aan de organisator: Jan Willekens!

Scroll naar boven