aankomst bij het voormalig CHV Complex
Wie Veghel zegt, denkt automatisch aan de CHV, juten zakken en koeienkoeken. We kregen de kans om de’ voedingsmiddelenstad’ van Nederland te bezoeken, gegroeid uit de Coöperatieve Handels Vereniging van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (CHV van de NCB).
overzicht van het voormalig CHV complex
ontvangst met koffie en koek
De CHV werd op 26 mei 1911 in Eindhoven opgericht en vestigde zich in 1918 in Veghel aan de Noord Kade, een zijarm van de Zuid-Willemsvaart. Na bijna 100 jaar fuseerde Cehave Landbouwbelang in 2011 met Agrifirm. Het werkgebied van de CHV was in het begin dat van de NCB standsorganisatie, thans ZLTO en bestond uit de bisdommen Breda en Den Bosch. Cehave Landbouwbelang had in Veghel drie locaties van in totaal 19 ha bedrijven terrein verdeeld over drie aaneengesloten locaties. De totale bebouwde oppervlakte bedroeg 52.000 vierkante meter. Als centrale coöperatie had de CHV als taak het verzorgen van de aan- en verkoop voor en van 280 bij haar aangesloten plaatselijke coöperatieve verenigingen met gezamenlijk ongeveer 32.000 leden. De sterk verouderde gebouwen aan de’Haven’ werden in 2008 verkocht aan Bouwbedrijf L van de Ven bv.
nostalgie
Bij ontvangst werden we vergast op koffie en koek. Een rondleiding en uitleg volgde. De voortvarende aannemer heeft geleidelijk zijn plannen kunnen uitwerken met als gevolg dat er nu een symbiose van een cultuur poot met industrieel erfgoed, een vastgoed poot en food element. Het voormalig Cehave complex bevat naast horeca gelegenheid, podia voor kunstenaars, allerlei winkeltjes zoals koffiebranderijen, projecten met mindervaliden, ateliers van een kunstacademie, een kookwinkel, bioscoop etc. Een voormalige hal is omgevormd tot een polyvalente zaal (vloerverwarming door de restwarmte van de nabijgelegen agro industrie) en een theaterzaal. Deze zaal is nieuw bijgebouwd, realisatie in het bestaande complex was niet mogelijk. Er is slechts één gebouw als monument beschermd: het gebouw met de 24 silo’s in betonskeletbouw van ingenieur Wiebenga, nog een vrij nieuw procedé toendertijd. Om het gebouw functioneler te krijgen moest wel hier en door doorgangen gemaakt worden door de beton: kostprijs: 250 euro per minuut. Bovenop deze silo’s is een restaurant gekomen met één Michelinster. Het adembenemend uitzicht krijg je er wel gratis bij. Voor je het weet, sta je dan weer in een food market van de Jumbo.
fabriekshal omgevormd tot polyvalente zaal
een niet te verwijderen betonblok wordt een podium
Verrassend is dat de cultuurpoot vooral de aanjager is van de kruisbestuiving tussen de verschillende onderdelen. Het werk is nog in volle ontwikkeling. De aannemer heeft het plan om een hotel op de stalen silo’s (bouwjaar 1963 en later) te bouwen…
zicht op het kanaal: zijarm van de Zuid-Willemsvaart
Museum SIEMei
Na de uitstekende lunch kregen we nog een rondleiding door het gebouw en het museum SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij). Het museum biedt een kijk in het regionale technische en agrarische bedrijfsleven van de Brabantse Meierij. De tentoongestelde materialen vertellen het verhaal van het verleden van de industrie, ambachten en landbouw. Door de overvloed van objecten zag je echter door de bomen het bos niet meer.
een wandeling door de voormalige fabriek
Na een vrij moment waarop je zelf nog door het complex kon struinen of wat winkeltjes bezoeken, namen we de bus om de nabijgelegen Kildonkse molen te bezoeken: van de moderne molens naar het echt oude erfgoed. We leerden dat dit een unieke molen is, zelfs in Europa. Een zowel door wind als water aangedreven molen heet een watervluchtmolen. Dat deze ook nog eens is doorverbonden met een water-aangedreven oliemolen maakt het complex volstrekt uniek. Doordat de molen geen grote groep in een keer kan ontvangen, werd de groep opgesplitst en daarnaast ging een deel nog met de bus naar het nabijgelegen kasteel van Heeswijk. We leerden waarom de onderste steen moest bovenkomen (om te slijpen) en hadden geluk. De wieken werden stilgezet en de zeilen opgerold. Dit proces konden we nu van dichtbij volgen zonder een slag van de molen te krijgen. In de oliemolen kregen we een deskundige uitleg en zagen een imposante as van wel 16,5 meter.
Kildonkse molen aan de Aa
de zeilen worden opgerold
de imposante as
Na een afsluitende traktatie in de bijgebouwde kantine konden we moe maar voldaan terug naar huis keren.
een verfrissende afsluiting