Januari: Gezellige drukte op nieuwjaarsreceptie.

Het was erg gezellig tijdens de nieuwjaarsreceptie van Heemkundekring Amalia van Solms op zondag 6 januari 2013. Traditiegetrouw vindt op de eerste zondag van het nieuwe jaar een nieuwjaarsbijeenkomst plaats in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle. Het weer werkte mee, dus het was een drukbezochte receptie.

 

Al omstreeks kwart over tien kwamen de eerste gasten de zaal binnen en geleidelijk aan werd het steeds drukker. Iedereen werd ontvangen met koffie of thee en een overheerlijke wafel gebakken door Marcel Gulickx. Toen iedereen elkaar het beste voor 2013 had toegewenst, hield voorzitter Ad Jacobs zijn toespraak. Na iedereen gelukkige nieuwjaar te hebben toegewenst keek hij terug naar 2012. Weer een succesvol heemjaar met vele activiteiten, zoals de lokale heemdag met een bezoek aan het prachtige bedrijf Q-lite in Baarle-Hertog en een ultramoderne tomaten kwekerij in Merksplas, de heemreizen naar de mottebrucht in Ertvelde en de prachtige stad Brugge en verder uiteraard de wandelingen en lezingen.

Hij stond onder andere stil bij het project "De Eerste Wereldoorlog in onze grensregio", waarbij de dodendraad tussen België en Nederland centraal staat. Het project heeft een viertal onderdelen: een fietstocht, twee wandelroutes, een cursus en een boek. Ad benadrukte het belang van de goede samenwerking tussen de betrokken partijen bij het project: de heemkundekringen, de VVV’s  en de gemeentes Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten, Merksplas en Ravelsen andere partners.   Op 13 oktober 2013 vindt de presentatie van het boek plaats met een optreden van de folkgroep Folgazán in de Wouwer in Ravels. Inmiddels is ook de website over de dodendraad in de lucht.

Ook een belangrijke mijlpaal in 2012 was de uitgave van het toponiemenboek “Baarle op de kaart gezet”, een prachtig boek met veel informatie over veldnamen, familienamen met zéér mooie pentekeningen. Er zijn nog exemplaren te koop. Ook de tentoonstelling “Loveren in de schijnwerper” was een zéér succesvolle activiteit met veel bezoekers. Tijdens de tentoonstelling meldden zich weer een 30-tal nieuwe leden aan, waardoor het ledenaantal van Amalia boven de 1500 uitkwam.

De toespraak van de voorzitter werd afgesloten met de verwelkoming van het 1500ste lid: Mevr. Botermans-van Puijenbroek afkomstig uit Loveren. Zij ontving de heemkalender 2013, een gratis deelname aan de lokale heemdag in juli en uiteraard een bosje bloemen. Vervolgens werd het glas geheven op het nieuwe jaar. Het bleef nog lang gezellig in de Aula.

Er werd nog nagepraat onder het genot van een drankje en de lekkere wafels. Dank Marcel! Zo werd door Amalia het jaar 2013 weer op een waardige manier ingeluid.
 

Hieronder nog een aantal foto’s van de nieuwjaarsreceptie.

Het werd lekker druk…

Dag dames, nog eens even goed bijkletsen?

Koffie met een heerlijk wafeltje van Marcel.

Even een rustig gesprekje tussen Jan van Strijp en Ron Grooten.

Een aantal sponsors van Amalia was ook aanwezig.

Geduldig in de rij staan voor een wafeltje van Marcel.

De overhandiging van de heemkalender aan het 1500ste lid, mevr. Boterman-van Puijenbroek.

Zo te zien hebben Ad van Gurp en Toon Jongenelis elkaar heel wat te vertellen.

Jan Broos, onze web-master, en Herman Janssen praten natuurlijk over de nieuwe website: www.dodendraad.org ! Ga maar eens een kijkje nemen.

Het bleef tot het einde gezellig. We kunnen er weer een jaartje tegen!

Scroll naar boven