Het was afgelopen zondag, 2 september 2012, weer prima vertoeven in het heemhuis. De heemkalender 2013 werd gepresenteerd. Het thema is “verdwenen winkels”. Bij de toelichting over de oude of verdwenen de winkels, ging telkens een geroezemoes door de ruimte: “..och ja, da’s waar, witte da nog …?”
De presentatie werd geopend door voorzitter Ad Jacobs. Hij benadrukte het belang van de verkoop van de kalender voor de kas van de heemkundekring. In dat kader dankte hij Bart en Katja de Bresser van C1000/Jumbo als sponsors van de kalender. Op verzoek van Ad werd geapplaudisseerd voor de vele vrijwilligers van Amalia: de verkopers van de kalender, de bezorgers van het tijdschrift Van Wirskaante en nog vele andere activiteiten.
Vervolgers nam Antoon van Tuijl van de werkgroep Heemkalender het woord. Hij lichtte per maand de oude en verdwenen winkels toe en overhandigde aan vertegenwoordigers van de winkels een exemplaar van de kalender.
Op de voorpagina een afbeelding van de manufacturenwinkel van Anna Martens in de Kerkstraat in Baarle-Nassau. In de kalender treffen we de winkel van Jos Kin “Lood en zink”, de kruidenierswinkel van Jos Dufraing in Zondereigen, de winkel van José en Frans van Gestel aan de Schootsenhoek in Castelré, de bakkerswinkel van Fons van Sas aan de Dorpsstraat in Ulicoten. Ook het Belgahuis in de Molenstraat in Baarle ontbreekt niet, evenals de VeGe-winkel van Anna Bruurs-Broos aan het Sint Annaplein in Baarle-Nassau, waar we voor het snoepje van de week langs gingen. Ook de slijterij van de familie Verheyen, die tevens de Limfabriek exploiteerde, aan de Chaamseweg in Baarle is present. We aten vroeger een ijsje bij de familie Camp aan de Singel: het was een souveniers- en toeristenbazar. De familie Rijsbosch had een winkel in huishoudelijke artikelen en gereedschappen op de splitsing Alphenseweg en Oosteinde in Baarle-Hertog. De drogisterij van Maria Camp in de Nieuwstraat in Baarle, was een bekend adres. Het “geschenkenhuis” van Gust Geerts en Maria Aerts uit Ulicoten staat ook in de kalender. Met de bakkerij van Frans Gulickx in de Molenstraat in Baarle-Hertog wordt de serie verdwenen winkels afgesloten.
Na de overhandiging van de kalenders werd nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Binnenkort gaan leden van Amalia weer op stap om de kalender te verkopen. Dat gaat zeker weer lukken, want u laat Amalia en haar leden niet in de kou staan.
Hieronder een aantal foto’s van de presentatie met dank aan fotografen Jef van Tilburg en Piek Kaashoek.
De ontvangst van de gasten met een kop koffie en natuurlijk ook wat lekkers erbij.
De overhandiging van de heemkalender aan Tresa Kin.
Tresa Kin bekijkt de foto van de vroegere winkel "Jos Kin Lood en zink" in de Katerstraat.
Schepen van Baarle-Hertog, Lieve Proost, zorgt dat de kalender met de kruidenierswinkel van Dufraing op zijn plaats komt in Zondereigen.
Jos van Sas van de bakkerswinkel in Ulicoten is blij met de foto van zijn winkel in de kalender.
Het overbekende Belgahuis van Jef Bax ontbreekt niet bij de verdwenen winkels.
Gerry Bruurs was aanwezig in verband met VeGe-winkel aan het Sint Annaplein, die later is vervangen door de supermarkt van Bruurs aan de andere zijde van het plein.
Petra Camp neemt de kalender in ontvangst. Haar ouders hadden vroeger een souvenierwinkel in de Singel.
Antoon van Tuijl overhandigt de kalender aan Annie Rijsbosch, die jarenlang de winkel runde op de splitsing van Alphenseweg en het Oosteinde in Baarle.
Fonne Gulickx bekijkt vol trots de bakkerswinkel, waar zijn vader Frans Gulickx destijds startte in de Molenstraat.
Fonne Gulickx en Annie Rijsbosch aan de praat.
Ook de familie Kin blijft nog even napraten.
Het was weer erg gezellig en interessant. Bedankt werkgroep Heemkalender voor de prima presentatie en de mooie kalender!