Verrassende voorjaarswandeling van Amalia

De wandeling startte achter het oude gemeentehuis , nu heemhuis van heemkundevereniging Nicolaus Poppelius, dat overeenkomsten heeft met het Heemhuis van Amalia ; het is ontworpen door dezelfde architect Jules Taymans in Neo-Renaissancestijl . Poppel heeft nog enkele overeenkomsten met Baarle :Poppel werd met de vrede van Münster een grensplaats , evenals Baarle , Amalia van Solms beheerde zowel het gebied rond Turnhout (ook Poppel ) als het gebied rond Breda ( ook Baarle ) en zowel in Poppel als in Baarle wonen Nederlanders en Belgen samen ( in Poppel wel enkel op Belgisch grondgebied ) .

Na deze uiteenzetting liep de wandeling tussen twee huizen door naar een verrassend pad dat leidde naar de Aa of Rovertse Leij , een prachtig pad langs deze meanderende beek waar genoeg te ontdekken was : de bloeiende sleedoorn , de smeerwortel nog in knop, de bloei van de wilg . Door de kracht van het water zag je de beek aan de ene kant grond nemen en aan de andere kant grond afzetten . Dit had ook consequenties voor de bomen langs deze beek  , waarbij zij hun steun verloren en overhelden .Een balansoefening voor de boom en als reactie groeiden er meer takken aan de andere kant om zo tegenwicht te geven. Knap staaltje aanpassing van de natuur !

Het pad was goed te bewandelen en na enkele kilometers vervolgden we onze wandeling richting landgoed Overbroek dat in 2021 is aangekocht door natuurpunt en nu toegankelijk is voor publiek.

De geschiedenis van dit landgoed hult zich nog in nevelen : was dit landgoed onderdeel van De Pannenhoef ? Wie waren de eigenaren ? Wel is bekend dat de laatste eigenaar er een verblijf voor de jacht had gebouwd met een slachterij en eetzaal . Er zouden 300 edelherten hebben gelopen die makkelijk afgeschoten konden worden , waarna ze genuttigd konden worden in de eetzaal. Ook waren er twee vijvers voor de eendenjacht ( deze zijn nog aanwezig ). Na een faillissement kwam er een einde aan deze illegale praktijken. De gebouwen moesten worden afgebroken en het landgoed moest worden teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Na aankoop door natuurpunt wordt er nu gewerkt aan een klimaatbos met meer biodiversiteit . Ook aan herstel van heischraag grasland wordt gewerkt om zo een aansluiting te vormen met de Rovertse Hei en het ven Papschot in Nederland  Het is een verrassend stukje natuur waar we ook in stilte van hebben genoten .

Terug in Poppel na een laatste stukje stevig doorstappen moest Mieke Pap nog aangedaan worden voor een koffietje…

Terugkijkend op een mooie wandeling van een kleine 10 km mag worden geconcludeerd : het is zeker de moeite waard om hier nog een keertje terug te komen!

Dimphie Pooye

Foto’s Lies van Moorsel

Scroll naar boven