zomeravondwandeling

zomeravondwandeling augustus 2021 02

Eindelijk kon Amalia na bijna twee jaar haar leden weer verwelkomen op een zomeravondwandeling. De belangstelling was als vanouds, zo’n 35 leden grepen de gelegenheid aan voor een mooie tocht door het buitengebied van Baarle, over onbekende paden en paadjes, door een omgeving waar de stilte de boventoon voert. Op drie stops werden ze bijgepraat over wat er te zien en te beleven is.

Voor veel wandelaars was de schietbaan met de bijbehorende schietberg de eerste prettige verrassing. Die ligt verscholen in het Goordonk, een gebied met stuifduintjes dat rond 1900 is beplant met dennen. In 1900 was de schietvereniging Oranje opgericht ‘om de weerbaarheid te vergroten’. Het was het bestuur van die schietvereniging gelukt van meerdere particulieren zo’n 36 are heidegrond te kopen. De schietbaan ligt er nog steeds, zo’n tien jaar geleden heeft de gemeente de schietberg hersteld. Over het wandelnetwerk loop je er over de schietbaan zo naar toe en kun je er ondanks de bebouwing er rond in alle rust genieten van dit stukje Baarles erfgoed.

De Huisvennen worden al in 1500 voor het eerste vernoemd. Er was een Groot en Klein Huisven, het Huis ter Brake van de commanderij van de Johannieters in Alphen trok er cijnzen van de percelen rond de vennen. Het hele gebied rond de huidige Bredaseweg is vanaf 1861 ontgonnen. Honderden werklieden hadden er twintig jaar werk aan. Uit diezelfde tijd dateert het Hooghuis, alles in opdracht van koopman Mayer uit Antwerpen. In 1913 koopt aannemer Van der Meer uit Zevenbergen het gebied wat we nu kennen als de Huisvennen, als belegging. Als eerste bouwt hij het jachthuis Antoinette, genoemd naar zijn vrouw. Hij heeft ook zes boerderijen in het gebied gebouwd, plus de drie boerderijtjes aan de andere kant van de Bredaseweg. In die tijd liepen er haaks op elkaar staande lanen door het gebied, op veel plekken herinnert alleen de laanbeplanting nog aan deze dreven. Waar ooit het Groot Huisven lag ontbreekt die laanbeplanting: te nat.

Helemaal stil was het langs de Strijbeeksebeek. Dat gebied is een jaar of vijftien geleden beter toegankelijk gemaakt voor de wandelaar bij de werken die het waterschap toen heeft uitgevoerd om het water zoveel mogelijk bovenstrooms vast te houden en zo wateroverlast langs de Mark in Breda te voorkomen.

Laten we hopen dat we ook de komende decennia met volle teugen kunnen blijven genieten van de wandelmogelijkheden en stilte op de drie stops van deze zomeravondwandeling. Want dat het er heerlijk toeven is, werd door alle wandelaars onderschreven.

zomeravondwandeling augustus 2021 03
Het was een uitgelezen avond voor een wandeling, hier op een laan in de Huisvennen.

zomeravondwandeling augustus 2021 04
Op weg naar de Strijbeeksebeek, door een gebied waar je sinds kort zonder problemen doorheen kan.

zomeravondwandeling augustus 2021 06
De stilte wordt bedreigd.

zomeravondwandeling augustus 2021 09
Na afloop van de wandeling nog even nagenieten bij Outdoor Baarle.

Scroll naar boven