Februari: Genieten van de buurtschappenwandeling

alt

 Het was afgelopen zaterdag 20 februari weer volop genieten door de dertig deelnemers aan de buurtschappenwandeling: weliswaar een stevig stukje wandelen, maar het was prima wandelweer en we hebben onderweg ook weer heel wat cultuurhistorie opgesnoven.

We liepen om Baarle heen van buurtschap naar buurtschap. Het is als het ware een eeuwenoude rondweg rond Baarle, die ontstaan is doordat men van de ene naar de andere buurtschap ging tevoet of met paard en kar. In de meeste buurtschappen zijn Belgische enclaves: Tommel, Nijhoven, Loveren. Begrijpelijk omdat de oudste bewoonde gedeelten van Baarle onder de Hertog zijn gebleven en dus later tot België gingen behoren. We vertrokken via het Bels lijntje richting Tommel en namen het zandpad vanaf de Donkerstraat naar de Gierlestraat.

 
alt
 
In de Gierlestraat sloegen we linksaf de Visweg in. Misschien vraagt u zich af hoe komt men in zo’n hooggelegen dorp als Baarle aan een visweg. De naam is waarschijnlijk niet afgeleid van vis, maar van vitse ofwel wikke: een plantje met paarse bloemetjes en de Latijnse naam Vicia. Vitse is in de volksmond verbasterd naar vis.
 
alt
 
Zicht vanaf de Visweg op beide kerktorens die van daaruit bijna achter elkaar staan.
 
alt
 
Nijhoven met de Sint Salvatorkapel, waar er maar enkele van zijn in Nederland met als typisch verschijnsel, dat bij die kapellen evenals in Baarle bidtuinen zijn aangelegd. In Baarle treffen we, naast de kapel, de Lourdesgrot, de kruisweg met een Calvarieberg, taferelen van de vijftien geheimen van de rozenkrans en de zeven smarten van Maria.
 
alt     alt
 
De Visweg voert ons naar de Oordeelse straat met op de kruising een lindeboom met een Mariakapelletje. Helaas is de boom ver uitgehold, maar hij leeft gelukkig nog!
 
alt
 
De Visweg eindigt aan de Alphenseweg en vandaar liepen naar Boshoven. Boshoven is ook een prachtig stukje Baarle met oude bomenrijen en de oudste boerderij van Baarle.
 
alt
 
Eveneens op Boshoven troffen we oude Vlaamse schuur, die men gelukkig weer in oude glorie aan het herstellen is.
 
alt
 
Vanuit Boshoven liepen na een korte koffiestop bij Leo en May Voeten (bedankt ook Ria voor de heerlijke koffie met koek!) door dorp Noord richting Loveren. Vanuit het middelpunt van de Dassenburcht konden we beide kerktorens nogmaals bewonderen.
 
alt
 
Loveren is met zijn langwerpig driehoekig meent ook een echt oud stukje Baarle, waar verschillende wegen elkaar kruisten, vandaar dat daar vroeger ook een herberg stond: het huis waar nu grens door de voordeur loopt.
 
alt
 
De langwerpige ment van Loveren.
 
 alt
 
Het akkerpad van Loveren leidde ons weer naar de Tommel via de Visweg.
 
alt
 
Het prachtige zandpad heet geen Visweg meer, maar misschien kan die naam nog eens in ere hersteld worden.
 
alt
 
Aan het eind van het zandpad ligt rechts (op de foto links) een houtwal, die destijds is aangelegd tegen de zandverstuiving vanuit de Molenheide.
 
alt
 
Zo kwamen we moe maar voldaan weer in Baarle aan. Het was de moeite. Bedankt Antoon voor de leuke wandeling met de deskundige toelichting.
Scroll naar boven