Restauratie wapen Amalia van Solms en Frederik Hendrik
Op de zuidgevel van paleis Huis ten Bosch staat het wapenschild afgebeeld van prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms.
Op de zuidgevel van paleis Huis ten Bosch staat het wapenschild afgebeeld van prins Frederik Hendrik en zijn echtgenote Amalia van Solms.
Moeilijk te lezen deze oude akten. Meestal is het vaak kerklatijn en dan is het ook nog in een lettertype wat heden ten dage niet meer gebruikt wordt.
Boeiende familiegeschiedenis
De ‘Haneveeren’ van Baol is de meer dan treffende titel van het bijzonder fraaie werkstuk naar de geschiedenis van de Baarlese tak van de familie Haneveer. Onderzoeker en schrijver Jeff. S. Haneveer uit Eindhoven, kan er terecht trots op zijn.
Jeff is een regelmatige bezoeker aan ons heemhuis. Als Baarlese Heemkundekring vinden wij het erg interessant dat de familienaam Haneveer, die in ons heem veelvuldig voorkomt, Jeff’s onderwerp van studie is geweest.
In de periode 1840 tot 1939 bestond Baarle-Nassau uit wijken die elk werden aangeduid met een letter.
De huizen hadden net als nu een huisnummer.
Bij de aanleg van het bevolkingsregister in 1840 bestond de gemeente uit negen wijken, aangeduid met de letters A t/m I. Opmerkelijk is datvoor de wijken A t/m H een doorlopende huisnummering is gebruikt, maar voor wijk I een eigen huisnummering. (1) .
Landkaart van Baarle en omgeving (ca 1739)