Ook voorstelling op zaterdagmiddag 10 januari ‘uitverkocht’!
De in het Cultureel Centrum van Baarle met leden en niet-leden van Amalia geheel gevulde aula, heeft op 4, 25, 27 november en 11 december met volle teugen genoten van de film ‘Trug in de tèèd.’
Afgaande op de aandacht en reacties van de aanwezigen tijdens de film en hun reacties gedurende de pauze en na afloop, was het werkelijk genieten. En daar doen wij het voor!
Op zaterdagmiddag 11 januari 2009 tonen we de film voor de vijfde keer. Ook voor deze laatstgenoemde filmmiddag zijn geen plaatsen meer beschikbaar.
André Moors levert commentaar bij de film
De voorstelling is een aaneenschakeling van filmbeelden over Baarle, Ulicoten, en Zondereigen en haar inwoners uit de periode 1950 tot 1979. Het is ook een film met een grote afwisseling aan onderwerpen en inwoners die te zien zijn. Bijna allemaal korte onderwerpen, die destijds door Baarlenaren gefilmd zijn met hun eenvoudige 8-mm filmcamera. Met name die korte, maar oh zo interessante filmpjes, waren voor de pauze te zien.
Twee van onze leden kijken zeer geïnteresseerd naar het grote scherm
Na de pauze konden de bezoekers genieten van twee langere films. De eerste betrof beelden die in de vijftiger en begin zestiger jaren te zien waren op de Belgische televisie.
Iedereen was het met ons eens: wat is Baarle toch veel veranderd. En wel heel jammer dat zoveel beeldbepalende straten aan visuele kwaliteit hebben ingeleverd. Panden zijn verdwenen of verkwanseld, doodzonde!
Daarna waren alle ogen gericht op een film welke in 1958 is opgenomen in Ulicoten. En opnieuw werd genoten van zoveel uniek filmmateriaal, zowel qua dorpsbeelden (we gaan echt terug naar de vorige eeuw!) als de talloze mensen die -vaak in close-up- te zien zijn. Jongen jongen, wat is Ulicoten toch meegegaan in de vaart der volkeren, als je de filmbeelden vergelijkt met de situatie van nu.
De avond werd afgesloten met een verrassende film van uitstekende kwaliteit over het unieke dorpje Zondereigen.
Zoveel is zeker, ook de bezoekers van de film op 10 januari zullen er geen spijt van krijgen!
We nemen u mee terug in de tijd naar dit soort taferelen in Baarle
Rest ons ook vanaf deze plaats alle mensen die filmmateriaal beschikbaar stelden (zie de namenlijst in Van Wirskaante van 1 september) nogmaals dank te zeggen.
Een speciaal woord van dank is op zijn plaats aan het adres van ons lid Wil de Greef. Hij is dagenlang, geheel belangeloos, voor onze vereniging bezig geweest met de montage van de film.
De film duurt ruim 2 uur. Halverwege is een pauze voorzien.
Filmopnamen uit 1958 tonen beelden van het klooster aan de Dorpsstraat in Ulicoten (ook in het klooster)
Het winkeltje van Emma Loots (links). Ze is op de film uit 1960 te zien in haar hiernaast gelegen café
In de film uit 1960 zijn opnamen te zien die gemaakt zijn vanuit een helikopter