Fietstocht de bewogen jaren 1939- 1950

Hooge Mierde01

22 juli 2023. Om 12 uur stonden twintig personen klaar om te vertrekken. Het was prima fiets weer. Via de Veldbraak, Groot Bedaf en Poppel reden we richting Hoge Mierde. In Poppel moesten we helaas twee mensen achterlaten. Het is gelukkig goed afgelopen.

In het museum werden we verwelkomd door de gids John. Daar stond de koffie met vlaai al op ons te wachten. John begon met een korte toelichting. De koffie en de vlaai waren op dus begonnen we aan de rondleiding. Het ging over mobilisatie, inval, uniformen, uitrustingen en documenten. Verder kwamen aan bod: bezetting, collaboratie, distributie, verduistering, tastbare herinneringen aan het leven van alledag tijdens de bezettingsjaren, Mussert, N.S.B. (de Nederlandse S.S.), verzet, onderduik- en pilotenhulp. Er hing zelfs nog een jas van marechaussee Geert Gerritsen. Hij was wachtmeester der Marechaussee bij de brigade Baarle-Nassau en zat er in het verzet. Hij werd opgepakt door de Duitsers en op 10 september 1944 op Schiethei in Breda gefusilleerd.

Hooge Mierde02

Nederlands-Indië, Japanse bezettingstijd, de Bersiap, de bloedige periode,… John vertelde het allemaal met zoveel passie. Er werd met veel aandacht geluisterd. Ook de naam Baarle kwam regelmatig ter sprake. Tegen vier uur reden we terug naar Baarle. Het was een interessante middag en zeker de moeite waard om een keer terug te gaan. Ik hoorde ook nog iemand zeggen: “Wat een spreker was die man!”

Scroll naar boven