Op zondag 27 april 2014 werd de Dodendraadroute ingereden ter gelegenheid van de Vlaamse Erfgoeddag. Na afloop van deze activiteit ontvingen we louter positieve reacties. De combinatie van het uitleg krijgen bij de 15 informatieborden langs de fietsroute door de schitterende natuur, de uitstekende lunch in de Castelhoeve en café In Holland, de indrukwekkende animaties bij de dodendraad, het voordragen van oorlogspoëzie en het optreden van het Zondereigens mannenkoor bij café Schuttershof in Zondereigen, dit alles bleek een schot in de roos te zijn.
En dan was er ook nog eens de Poppywagen, een draaimolen die de sfeer van WO1 ademt waarop kinderen een ritje konden maken.
Tot de laatste week was het bang afwachten of de bewegwijzering tijdig aangebracht zou zijn. Amalia stroopte samen met Regio West-Brabant de mouwen op en drie dagen vóór de inhuldiging stonden alle nieuwe fietsknooppunten in het veld. Er kon gereden worden! En zou het weer meewerken? We hadden niets te klagen, we kregen er gratis fraai fietsweer bij.
Tachtig leden van Amalia werden getrakteerd op de gegidste fietstocht. Vanuit Baarle-centrum werd vertrokken in vier groepen van twintig. Later op de dag ontmoetten de vier groepen elkaar in Zondereigen, om de opgedane indrukken te delen en om te genieten van de animatie die door Erfgoedcel Noorderkempen werd aangeboden. Aan de Dodendraad stonden acteurs van theater Straf Poejer. Een zendamateur verstuurde berichten in morse. Volwassenen konden in de zaal bij café Schuttershof terecht voor een optreden van het Mannenkoor, dat bijzonder passende liederen uit de oorlog ten gehore bracht. Waar een klein dorp als Zondereigen groot in kan zijn!
De Dodendraadroute is een 38km lange lus langs fietsknooppunten. Onderweg staan vijftien thematische infoborden. Op elf ervan kan met een smartphone een ingesproken verhaal beluisterd worden. Ook zijn er vier reconstructies: twee schildwachthuisjes en twee reconstructies van de dodendraad, waarvan één met een schakelhuis.
Op deze mooie zondag maakten niet alleen leden van Amalia de fietstocht. Ook veel andere mensen maakten die op eigen gelegenheid.
Hebt u ook zin om de route te fietsen? U zal er geen spijt van hebben! Reken er dan minstens vier à vijf uur voor.
Folders met routekaart zijn gratis af te halen bij de VVV’s van Baarle, Hoogstraten, Merksplas en Ravels. Ze liggen ook klaar op de vertrekplaatsen:
– café Schuttershof, Zondereigen 27, Baarle-Hertog (B)
– café in Holland, Schootsenhoek 23, Baarle-Nassau (NL)
– de Klapekster, Kolonie 41, Hoogstraten (B)
Met dank aan fotograaf Aad van Elswijk ziet u hierna een foto-impressie van deze dag.
02 André Moors geeft uitleg bij een van de 15 informatieborden.
03 Mark van Elswijk staat op wacht in een van de schildwachtershuisjes.
04 In afwachting van de lunch bij de Castelhoeve.
05 Heerlijk!
06 Uitleg door Harry Benschop bij de Wittekeiweg in Merksplas.
07 Francine van Hulst bereikt door het plooiraam veilig de andere kant van de dodendraad.
08 Indrukwekkende animatie aan de dodendraad in Zondereigen.
09 Een omhelzing met fatale gevolgen….
10 Om kippenvel van te krijgen.
11 De meisjes worden weggehaald van de draad.
12 Duitse militair bij de dodendraad in Zondereigen.
13 Een zendamateur zendt de berichten van de deelnemers aan de fietstocht in morse naar café Schuttershof.
14 Kinderen maken een ritje maken op de Poppywagen, een draaimolen die de sfeer van WO I ademt.
15 Luisteren naar een verhaal en een gedicht over WO I.
16 Het Zondereigens Mannenkoor brengt Kempense oorlogsliederen en oogst daarbij veel succes.
17 Telkens een volle zaal tijdens de optredens van het Mannenkoor.
18 Het schakelhuis op Gel in Zondereigen.