Juni: Ertvelde en Brugge: prachtig!

Op 23 en 30 juni 2012 vonden de heemreizen plaats naar Ertvelde en Brugge. Alsof we het verdiend hadden, was het twee keer goed weer. Onder de deskundige leiding van Herman Janssen verliepen de reizen niet alleen goed op schema, maar ze waren ook weer zéér interessant.

Bij de heemreizen wordt een link gelegd naar Baarle. Dit keer was het de motte in Ertvelde en Petrus Christus in Brugge. We begonnen in Ertvelde, waar we een keurig gerestaureerde motte bezochten. Een motte is een kasteelberg welke al vanaf de 10de eeuw werden aangelegd ter bescherming tegen plunderingen en veroveringen. In Baarle heeft een motte gestaan op de hoek van de Hoogstratensebaan en Loveren (Kasteel Bruheze) en in Zondereigen op Ginhoven (de Vossenberg). Een motte bestaat uit een bovengedeelte en een ondergedeelte. De motte is omgeven door een gracht en afgezet met een palissade. In Ertvlede was dit heel duidelijk te zien. Men had voor een motte alleen zand voor de berg, water voor de gracht, hout voor de palissade en mankracht nodig. Dat was er allemaal in voldoende mate aanwezig. Het was destijds een goedkope manier om beschutting te creëren.

Na Ertvelde reden we naar Brugge, waar we startten met een korte wandeling om daarna te genieten van een voortreffelijke lunch. De echte stadswandeling startte na de lunch met een bezoek aan beelden van de Brugse schilders Jan van Eijck en Hans Memling. De uit Baarle afkomstige schilder Petrus Christus, die gewerkt heeft in Brugge, heeft geen standbeeld in Brugge. Hij is nochtans een beroemde vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij heeft een dertigtal schilderijen gemaakt, die in musea over de hele wereld hangen.

We bezochten ook de Walburgakerk, een prachtige barokke Jezuïtenkerk, waar een schilderij hangt met een afbeelding van Maria in de droge boom geschilderd naar het voorbeeld van een schilderij van Petrus Christus, dat in het Prado hangt in Madrid. We gingen in het Groeningenmuseum de schilderijen bekijken van de Vlaamse Primitieven. Onze bijzondere aandacht ging natuurlijk uit naar het schilderij van Petrus Christus: Isabelle van Portugal met de heilige Elisabeth.

Na de interessante brok cultuur was er nog ruim voldoende tijd om in het toeristische Brugge neer te strijken op een terrasje en daar te genieten van het mooie weer en uiteraard een heerlijk Belgisch biertje.
Moe maar voldaan keerden we weer terug naar Baarle. Het was de moeite!

Hieronder nog een aantal foto’s van de prachtige heemreis.

Een mooi zicht op de bovenmotte.

Herman Janssen aan het woord op de motte in Etvelde.

Boven op de motte.

Wandelend over het begijnhof in Brugge.

Op weg naar de lunch.

Bij het Gruuthuus de rode pet van Herman volgend.

              

Waar je ook kijkt in Brugge, het is overal even mooi.

Het lijkt wel een openluchtmuseum.

Aan de lekkere lunch.

Na de lunch op stap op zoek naar… Petrus Christus.

Op de grote markt voor het Belfort.

Bij het standbeeld van Jan van Eijck.

         

Van Jan van Eijck naar het standbeeld van Hans Memling.

Prachtige reien, pleinen en straten maar nergens een standbeeld van onze Petrus Christus.

Ook weer zo’n machtig plaatje.

Enkele geveltjes op weg naar de Walburgakerk.

De gevel van de Walburgakerk, typisch voor de barokke stijl van de Jezuietenkerken.

In de Walburgakerk.

     

Even wachten op de Brug. Moderne kunst ontbreekt niet in straatbeeld

Op weg naar het Groeningenmuseum. 

           

 

 

Daarna rustig napraten over de interessante en leuke reis.

Uiteraard onder het genot van een heerijk Belgisch biertje.

   

Na het terrasje komen we op weg naar de bus nog enkele Thaise dansers tegen. Daarna de bus in en voldaan terug naar Baarle met dank aan Herman Janssen en Antoon van Tuijl voor de goede organisatie.  

 

Vóór het Groeningenmuseum uitleg over de schildertechniek van de Vlaamse Primitieven en in het museum voor het schilderij van Petrus Christus: Isabella van Portugal en de heilige Elisabeth.

Scroll naar boven