Maart: Erfgoeddag / Erfgoedweekend

Image

Activiteiten vallen in de smaak
De gemeente Baarle-Hertog en onze Heemkundekring kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd Erfgoedweekend. In het heemhuis was het een drukte van belang tijdens de expertenbeurs. Vooral werden veel schilderijen deskundig getaxeerd. De heemkundige werkgroep Zondereigen, had in het karakterestieke kerkdorp van Baarle-Hertog een schitterend programma te bieden: een lezing en een tentoonstelling met als gemeenschappelijk thema ‘Achteraf bekeken’ en een ‘Grilligegrenzenpad-wandeling’. Verderop in dit artikel ziet u een foto-impressie van al die activiteiten.

Lezing
Op vrijdagavond 20 maart was de lezing in Zondereigen. Herman Janssen hield er een vakkundige verhandeling over het rijke Zondereigense verleden en situeerde de recente archeologische vondsten in de tijd. Hij deed dat door middel van afbeeldingen en foto’s welke op een groot scherm werden geprojecteerd. Herman citeerde daarbij regelmatig uit de rijk geïllustreerde 48 pagina’s tellende brochure ‘777 eeuwen Zondereigen’ van de Heemkundige Werkgroep Zondereigen. Een brochure overigens waaraan vooral Herman Janssen enorm veel werk heeft verricht. Voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de (archeologische) geschiedenis van Zondereigen, is die brochure een aanrader. Hij is o.a. nog te koop op het Heemhuis. De prijs bedraagt slechts 5 euro.

Image
Image
Image
Image

Tentoonstelling
Zaterdagmiddag 21 april werd de tentoonstelling ‘Achteraf bekeken’ officiëel geopend. Dat gebeurde door schepen Ann Brosens van Baarle-Hertog, mede namens haar collega Monique Quirijnen van Merksplas.
De aanwezige beroepsarcheologen zeiden onder de indruk te zijn dat al zoveel aan archeologisch materiaal op de Zondereigense akkers gevonden kon worden. Vooral ook omdat het alle perioden betreft.
Vooral zondagmiddag 22 april wisten veel mensen de weg te vinden naar de parochiezaal van Zondereigen. En zij hebben er, zo bleek, geen spijt van gehad. En voor de werkgroep meldden zich ook nog eens twee nieuwe leden. Kortom, alle reden om tevreden terug te kijken op deze tentoonstelling.

Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Expertenbeurs
Wat een drukte! De tentoonstellingszaal was feitelijk te klein vanwege de grote toeloop van mensen die met name graag een schilderij wilden laten taxeren. De expert uit Brussel deed meer dan zijn best om de nodige informatie aan de mensen te verstrekken. Een van de eerste schilderijen werd getaxeerd op 13.000 euro. Later werd er nog een getaxeerd op 15.000 euro.
Om de waarde te bepalen raadpleegde hij vaak zijn ‘dikke bijbel’. Daarin staan alle schilders waarvan reeds eerder stukken geveild zijn. Over de werkwijze van de expert waren de aanbieders zeer tevreden.
Natuurlijk, niet alle meegebrachte schilderijen en beeldhouwwerk vertegenwoordigden een grote financiële waarde. Maar emotioneel soms des te meer.
Wij kunnen terug kijken op een geslaagde erfgoeddag met zo’n 150 taxaties die door 115 bezoekers werden aangeboden.

Image
Image
Image
Image
Image

Wandeling Grilligegrenzenpad

De door Herman Janssen en Frans van Gils gegidste wandeling van ongeveer vier km, trok vooral op zondagmiddag veel belangstelling. Er waren zelfs mensen speciaal uit Stekene en Wetteren naar Zondereigen gekomen. Mede dank zij het fantastische weer was het aangenaam wandelen in de prachtige natuur van Zondereigen.
Het grillige grensverloop kwam tijdens de wandeling aan de orde, maar ook de archeologische vondsten en andere wetenswaardigheden.
Alle deelnemers toonden zich na afloop van de wandelingen zeer tevreden.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Scroll naar boven