Eerste Heemreis naar Weert. Herkansing !

1 Antje van de Statie Weert DSC01713

In Weert worden we met koffie en een Weerter vlaaitje ontvangen bij ‘Antje van de Statie’, een uitspanning tegenover het station. De vlaaitjes waren duidelijk vers uit de oven. We leren dat een vlaai eerder een bijproduct was. De bakker bakt zijn brood en omdat de oven nog warm genoeg is, kan hij nog vlaaien bakken. Antje van de Statie was een begrip voor de treinreizigers met haar koffie en vlaaitjes.

 Daarna volgt een bezoek aan het station van Weert, waar nog veel originele elementen behouden zijn. Zo krijgen we toch een idee hoe het station aan de grens er uit gezien moet hebben. Beide stations zijn immers gebouwd door Van Heukelom. De spanten zijn volgens Frans Luijten – hij heeft de twee nieuwe spanten aan de grens berekend – iets slanker dan in Baarle-Grens; de gordingen ontbreken dan weer in Baarle.

3a Overkapping station Wert IMG 0840
Station Weert ligt op een ‘eilandperron’ net als Baarle-Grens

3b2 Overkapping station Weert DSC01682
Naast de spanten zijn in de overkapping ook gordingen gebruikt

3c Overkapping station WeertIMG 0837
Precies zoals op oude foto’s van Baarle-Grens

4 Intereiuer station WeertIMG 0841
De benedenhal van Weert

5 Reatauratiestation Weert in 1913 DSC01676
Het interieur van de restauratie dateert helaas niet meer uit 1913

6 Intereiur station Weert IMG 0843
Bloemenwinkel in de vroegere kaartverkoop

Het geleid bezoek aan Weert wordt een aangename verrassing. Weert was tijdens de middeleeuwen omwald en omringd door grachten en werd bestierd vanuit het kasteel door de graaf van Horne. Jawel, die neef van Filips II, die samen met de graaf van Egmond onthoofd werd in Brussel. Met wol en de lakenhandel beleefde Weert zijn gouden eeuw tussen 1450 en 1550. Dat is ook te zien aan de Martinuskerk, een hallenkerk (de zijbeuken zijn even hoog en breed als de middenbeuk) met nog originele plafondschilderingen.

7 Kanon op plaats van vroegere poort Weert IMG 0851
Op de plaats waar vroeger een stadspoort stond

8 martinuskerk
St. Martinuskerk

8b plafondschildering martinuskerk weert IMG 0861
Plafondschildering Martinuskerk

8c Doopvont Martinuskerk Weert
Doopvont in de Martinuskerk

De volgende verrassing is de maaltijd, die geserveerd wordt bij en door de zuster Brigittinessen in een oud klaslokaal in het klooster, met producten uit eigen tuin, die we ook nog bezoeken. Hun auto is wat minder bescheiden, maar ze kunnen er alle zeven wel in.

9a Gevel klooster Birgitinessen Weert
De indrukwekkende gevel van het klooster van de zusters Brigitinessen in de binnenstad

9b Lunch bij de Birgitinessen Weert in vlg. klaslokaal klosster IMG 0869
De maaltijd werd genoten bij de zusters

10 Kloostermuur Birgitinessenklooster Weert IMG 0876
De kloostermuur rond de ruim één hectare grote tuin is door de zusters zelf gemetseld

We wandelen vervolgens naar de protestante Bethelkerk, nog een creatie van Van Heukelom. Even consternatie omdat de ‘koster’ er nog niet is om de deur te openen, maar laat nou net er naast het beste ijssalon van Weert gelegen zijn. Deze programma-aanpassing wordt gesmaakt. Het interieur van de Bethelkerk kan niet meer contrasteren met de Martinuskerk.

11a Interieur Bethelkerk Weert IMG 0904
Bethelkerk: een groter contrast met de Martinuskerk is niet denkbaar

11 Voor de ijssalon Weert
aanpassing van het programma…

 De bus pikt ons op om door te rijden naar Tungelroy, een kerkdorp van een 1.000 zielen. We wandelen met een uitstekende gids naar de plek waar de restanten van een Romeinse brug zijn gevonden. Even ernaast werd een replica nagebouwd. De erfgoedvereniging verwelkomt ons daar met een deugddoend bekertje water. We kunnen ook een aantal vondsten uit deze periode bewonderen, zoals munten uit de tweede eeuw na Christus.

12 Raplica Romeinse brug over Tungelroyse beek DSC01834
Replica van de Romeinse brug over de Tungelroysebeek

 Op het kerkhof staan we nog stil bij het graf van Henri Pons ‘Harry de zwerver’. Hij trok door het Brabantse land en kwam ook langs bij de familie Jespers in Ulicoten. Hij verbleef ook in Tungelroy, vooral op oudere leeftijd. Hij was een ontwikkeld man die ook gedichten schreef. Gonny, een van de kinderen Jespers, leest nog een gedicht van hem voor bij zijn graf.

13 Gonny Jespers bij het graf van Harr de Zwerver in Tungelroy IMG 0919
Gonny de Bekkers-Jespers bij het graf van Harry de Zwerver alias A. Zondertuis. Naast haar onze gids in Tungelroy die de zwerver ook goed gekend heeft.

Het is een memorabele dag geworden. Harry, bedankt voor de organisatie.

14 Terras MFA Tungelroy na afloop Heemreis 2018 DSC01845
Amalia trakteert na afloop op het terras van de MFA Tungelroy, het enige café in het dorp

Scroll naar boven