Zaterdag 22 oktober stond bij heemkundekring Amalia van Solms de lange herfstwandeling op de agenda. Ze hadden geen betere dag kunnen plannen. De weergoden waren Amalia deze dag bijzonder goed gezind. Een heerlijke frisse dag met een stralende zon aan een strak blauwe lucht. Wat wil een mens nog meer? Juist ja, wandelen! Met een groep van ongeveer veertig leden zijn we er dan ook op uit getrokken.
Vanaf de Bernarduskerk in Ulicoten lopen we richting Meerle om na de chrysantenkwekerij rechts af te slaan, het open weidegebied in richting het Nonnenven en vervolgens het Diepven. Vooral dit laatste is een mooi plaatje, het straalt een natuurlijke rust uit.
Wat verderop komen we het nest tegen van de “hoornaar”, een zeer grote wesp (grootte gemiddeld 30 mm). In de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn om een mens of paard te doden. Dit is echter onzin, tenzij die persoon of het dier toevallig allergisch zijn. De hoornaar is niet sterk geïnteresseerd in zoetigheid, ze vangen vooral andere insecten waaronder bijen maar ook grotere insecten als libellen. Vaak likken ze het uittredende sap van beschadigde bomen, waarbij ze ook de bastranden openknagen met hun grote kaken.
We vervolgen onze weg en komen via een mooi bospaadje in het gebied van de Lembeek waar onze vaste verzorgster Ria weer klaar staat met de koffie en bijbehorende koek wat bij de wandelaars gretig aftrek vindt. We laten het ons goed smaken en als iedereen zijn of haar bakje koffie op heeft lopen we verder door dit rijke bosgebied van de familie Voortman. Op onze route staat dat we hier een sloot zouden moeten oversteken maar helaas, het bruggetje is verdwenen. Om de voeten maar droog te houden, lopen we een blokje om en dat is geen straf. Er is hier genoeg natuurschoon te bewonderen.
Als we de Ulicotenseweg oversteken, komen we in een ander gebied, namelijk Hoge Rooy met uiteraard het kasteel “den Rooy”. Tegenwoordig in gebruik als expositieruimte, voor feestelijke gelegenheden of voor het houden van lezingen, seminars, eventueel met overnachtingsmogelijkheden in het bijgebouw. In de tuin treffen we wat kunstobjecten aan waarvan sommigen toch wel bijzondere aandacht kregen van enkelen onder ons!
Als we langs de vijver lopen komen we weer terug op een van de talrijke bospaden. Wat zo bijzonder is hier, is dat je nooit verloren geraakt. Al deze bospaden zijn op een dusdanige manier aangelegd dat je telkens terug bij het beginpunt aankomt. Gelukkig heeft Antoon zijn licht opgestoken bij de boswachter en kent hij een ontsnappingsroute. Overigens, dit gebied is niet opengesteld voor het publiek. Wij als leden van Amalia hebben toestemming gekregen dit gebied te bewandelen. Prachtig toch?
De inwendige mens laat zich intussen horen en de meegebrachte knapzakken worden aangebroken. Ook hier staat Ria weer klaar met de koffie of thee. Bedankt Ria voor je trouwe inzet dat je telkens weer voor ons klaar staat.
Als de magen gevuld zijn wordt de tocht voortgezet door de Withagen. Hoewel ik goed moet opletten waar ik mijn voeten neerzet, kijk ik mijn ogen uit. Een pareltje van een natuurgebied! Dit natuurproject langs de beek Pools Heijning loopt helemaal door tot de Hollandse Bossen en wordt gekenmerkt door de aanleg van een flink aantal poelen. In het gebied Withagen wordt ook veel bloemrijk grasland aangelegd en bij de Wildertsebaan/Nieuwe Strumptsebaan is natuur gecreëerd met o.a. heide.
Nog een klein wetenswaardigheidje: van 1841 tot 1995 bevond zich in het gebied Withagen een kleine enclave die noch aan België noch aan Nederland toebehoorde en aldus als niemandsland te boek stond. In 1995 is de enclave alsnog bij België gevoegd als 22ste enclave.
Wij lopen helemaal door tot aan het Castelsbaantje en het verveelt geen minuut. Maar aan alles komt een einde, zo ook aan onze wandeling. Als we het Castelsbaantje uitlopen komen we aan bij het sportpark van Ulicoten waar Antoon de wandeling afsluit en de deelnemers nog uitnodigt voor een consumptie bij een plaatselijk café. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag. Antoon bedankt voor het uitzetten en begeleiden van deze fantastische herfstwandeling. Ook een woordje van dank aan de landeigenaren voor het openstellen van hun gebied. Wij hebben hiervan dankbaar gebruik gemaakt en met volle teugen kunnen genieten van de omgeving.
Wilt u een keertje deelnemen aan een van de activiteiten van Amalia? U bent altijd van harte welkom!
Hieronder kunt u meer foto’s bekijken van de prachtige herfstwandeling mat dank aan fotograaf Johan Cornelissen.