Oktober: Droomstart voor project WO-1!

                      

 

Zondag 13 oktober 2013 is het project ‘Wereldoorlog 1 in onze grensregio’ van start gegaan met een optreden van de folkgroep Folgazàn en de presentatie van het boek ‘Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens’.

 

 

De zaal ‘De Wouwer’ in Ravels zat afgeladen vol. Alle aanwezigen hebben zoals bleek uit de reacties na het optreden met volle teugen genoten van  de indrukwekkende performance van Folgazàn. De groep bracht een zéér toepasselijk programma onder de titel  ‘De Grote Oorlog van de Kleine Belg’ met aangrijpoende liederen, die prachtig werden gezongen en begeleid.

 

 

Zowel de gesproken als de gezongen teksten waren ontroerend, maar soms ook vrolijk. Op de achtergrond werden foto’s en filmpjes uit de Eerste Wereldoorlog geprojecteerd. In deze presentatie waren foto’s verwerkt uit onze streek, maar ook diverse waargebeurde anekdotes kwamen aan bod, zoals teksten uit het dagboek van Pater Ladislas en het verhaal van de zusters Sjoke en Toke Verheijen, die omkwamen aan de dodendraad.

 

In de pauze kreeg de grote animator van dit project, Herman Janssen, uithanden van vicevoorzitter van heemkundekring Amalia van Solms, Jef van Tilburg, het eerste exemplaar overhandigd van het boek: ‘Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens’. Jef stak volledig terecht de loftrompet over de inzet en passie van Herman voor de totstandkoming van het boek. Vervolgens werden boeken uitgereikt aan de heer de Jong van Drukkerij Em. De Jong,  Charlotte Peys, die de tekeningen voor het boek maakte, en de aanwezige schrijvers die een bijdrage hebben geschreven voor het boek.

 

 

Na afloop van het officiële programma was er de mogelijkheid om de bestelde boeken af te halen. We hadden werkelijk geen betere start voor de aftrap van het project kunnen bedenken en kijken dus met veel genoegen terug op deze middag met dank iedereen die eraan meegewerkt heeft!

 

Een aantal foto’s van de ‘droomstart‘.

 

 

Vóór aanvang van het programma waren de trouwe helpers van heemkundekring Amalia van Solms aanwezig voor de ínstructies’.

 

 

Jef van Tilburg heette alle aanwezigen welkom.

 

 

Er volgde een indrukwekkend optreden van Folgazàn…..

 

 

met prachtig gezongen liederen.

 

 

Een indrukwekkende performance.

 

 

En aangrijpende teksten.

 


In de pauze van het optreden vond de boekpresentatie plaats.

 

 

Herman Janssen, redacteur en schrijver van het boek neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

 

   

 

Herman toont met gepaste trots ‘zijn’ boek en neemt vervolgens het woord..

 

 

Herman nodigt degenen die meegewerkt hebben aan het boek uit op het podium.

 

   


Schrijvers Herman Van Eyndhoven, Evelyn de Roodt en Leo van Bergen luisteren naar Herman. Els Verbiest neemt het boek in ontvangst.

 

 

Em. Professor Alex Vanneste neemt het boek in ontvangst.

 

 

Leo van der Vliet bij de overhandiging van het boek.

 

 

Frans van Gils sluit de rij met schrijvers van het boek.

 

 

En dan is er een drankje!

 

 

Na de pauze is het weer de beurt aan Folgazàn.

 

 

Wederom een ontroerende en pakkende uitvoering.

 

 

De violiste aan het werk.

 

 

Zanger, verteller maar ook muzikant ….

 

 

Zangeres, gitariste en toetseniste…..

 


Staande ovatie voor Folgazàn!

 

 

En voor elk een bloemetje, meer dan verdiend! Een middag die ons lang zal heugen, die mede mogelijk werd gemaakt door:

 

                                     

 

Scroll naar boven