De ruim honderd belangstellenden hingen aan de lippen van Jan van Eijck tijdens de lezing over dokter Adrien Govaerts op dinsdag 10 april 2012 in de aula van het Cultureel Centrum Baarle. Jan, zelf ook arts en tevens heemkundige, nam de aanwezigen mee in een historische vogelvlucht over de medische wetenschap van 1800 tot 1950.
Jan van Eijck aan het woord.
In de tweede helft van de negentiende eeuw is er sprake van de totstandkoming van de medische wetenschap. Vóór 1850 was de aanpak gebaseerd op primitieve principes met pis kijken, aderlaten en dergelijke,dus nauwelijks wetenschap te noemen. Daarna kwamen de uitvinding van de stethoscoop, de ontdekking van infecties, uitvinding van gipsverband, het operen onder narcose en het principe van “meten is weten”. Dokter Adrien was van 1889 tot 1948 huisarts in onze streek. Tegen het licht van deze medische ontwikkelingen maakte Jan duidelijk hoe dokter Govaerts als huisarts tewerk ging. Gedurende de bijna 60 jarige periode als huisarts heeft dokter Adrien Govaerts heel veel medische ontwikkelingen meegemaakt. De ziekenhuizen veranderde van lazaretten in moderne ziekenhuizen met aandacht voor hygiëne en met moderne apparatuur zoals de röntgen en ECG-apparaten. Medicijnen als insuline en penicilline werden uitgevonden.
Dokter Adrien Govaerts met zijn vier dochters.
In 1896 trouwde Adrien Govaerts met Louise De Mey. Zij kregen 6 kinderen, twee zonen en vier dochters. Adrien heeft in 1895 zijn huis laten bouwen aan de Pastoor de Katerstraat ontworpen door architect Jan Rens uit Goirle. Van de hand van Jan Rens is ook de voormalige pastorie van Baarle-Nassau. De oudste zoon van Adrien, Jos Govaerts, ging in 1917 vanwege de Eerste Wereldoorlog medicijnen studeren in Utrecht. Hij maakte zijn studie af in Leuven omstreeks 1923. Adrien en Jos hebben ongeveer 25 jaar samen praktijk gedaan in Baarle en verre omstreken. Vandaar het onderscheid tussen d’n ouwe en de jongen dokter. Adrien is ook nog enkele periodes burgemeester geweest van Baarle-Hertog.
Enkele medische hulpmiddelen uit de periode dat Adrien Govaerts dokter was. Op de achtergrond de zogenaamde kroepketel.
Met tal van anekdotes schilderde Jan van Eijck een kleurrijk portret van de dokter. Hij trok overdag maar ook menigmaal bij nacht en ontij met paard en rijtuig en later met een auto naar patiënten in een grote kring om Baarle: van Meerle tot Goirle, en van Castelré tot Chaam. Duidelijk werd dat huisartsen zoals de beide doktoren Govaerts betiteld mogen worden als ware helden. Het thema van erfgoeddag op 22 april is “helden”. Heemkundekring Amalia van Solms zal een tentoonstelling organiseren op die dag in het Heemhuis. De tentoonstelling geheel gewijd aan de beide doktoren Govaerts is te bezichtigen op zondag 22 april van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.
Hieronder nog enkele foto’s in verband met de interessante lezing.
De beroemde dokterstas.
Er was natuurlijk ook belangstelling van familieleden van dokter Govaerts.
"Onder doktoren" : Jan van Eijck en Renild Seuntjes, huisarts in Baarle.
Dr. Govaerts op huisbezoek met de fiets.
Even bijpraten tijdens de pauze.
Dr. Adrien Govaerts: een held in onze streek!