“De Grote vlucht”, WO1-lezing door Gerard Otten

De Grote vlucht01

Op 4 augustus 1914 trekt het Duitse leger België binnen en laat een spoor van vernieling en dood achter bij de verovering van vele dorpen en steden, die later martelaarssteden genoemd worden. Duizenden Belgen slaan op de vlucht en vinden een veilig onderkomen in het neutrale Nederland.

Dat land wordt, vooral vanaf de val van Antwerpen in oktober, overspoeld door vluchtelingen. Meer dan een miljoen Belgen (bijna één Belg per zes Nederlanders!) vinden er onderdak, voedsel en kleding. Langs de weg en per spoor bereikten meer dan tienduizend vluchtelingen Tilburg. Veel van hen passeerden Baarle, via het Bels Lijntje. 

De Grote vlucht02

Naast gemobiliseerde Nederlandse soldaten kwamen er in Tilburg nog eens duizenden Belgische vluchtelingen bij. Het aantal inwoners nam in die tijd toe van 55.000 naar bijna 80.000 inwoners. Dat bracht grote logistieke uitdagingen met zich mee. Hoe ging het gemeentebestuur ermee om en hoe stonden de Tilburgers tegenover deze invasie? Wat betekende die enorme instroom voor de toen nog kleine stad?

De Grote vlucht03

Gerard Otten gaat met u terug naar 1914 en vertelt u aan de hand van een grote hoeveelheid foto’s het verhaal van de Belgische vluchtelingen in Tilburg. Hij brengt Hub van Erve mee, de kleinzoon van een spoorman uit Tilburg. De grootvader van Hub nam van 1914 tot 1919 de familie Van den Broek uit Lier in zijn kleine woning op. Beide families zijn nog steeds goed bevriend. 

Gerard is al twintig jaar stadsgids in Tilburg, waar hij naast rondleidingen door de stad onder andere ook gegidste rondvaarten organiseert. Door zijn inzet is de Stadsgidserij in Tilburg enorm uitgegroeid en heeft iedere Tilburgse wijk een eigen wandeling. Gerard verzorgt eveneens verschillende presentaties over Tilburg. Hij weet mensen te interesseren voor het Tilburgse erfgoed en is een prima ambassadeur van het Taalgenootschap Tilburgse Taol. 

Dinsdag 7 maart 2017, 19.30u

Aula van het cultureel centrum

Pastoor de Katerstraat 5

2387 Baarle-Hertog

Gratis toegang, iedereen is welkom.

De Grote vlucht04
Scroll naar boven