De Castelse Bossen, door de ogen van Zjos Finks

openings foto Zjos Finks

‘De afwezigen hadden ongelijk’, zei Zjos Finks met instemming van het publiek na de vertelavond in de Veldbraakhoeve. Hij raadde de aanwezigen aan niet te gaan proberen de verhalen door te vertellen, ‘want dat lukt toch niet’. Niet getreurd, want op Amalia’s kerstviering krijgt iedereen nog een kans om acteur-verteller Zjos Finks aan het werk te zien en vooral te horen.

 De gezellige cafézaal van de Veldbraakhoeve zat bijna vol, met veertig man, op de vertelavond die Amalia dinsdag 27 november had georganiseerd. Die weten nu allemaal waarom er zoveel mensen met een scheve neus in Castelré rondlopen. In hoog tempo liet Zjos de inwoners van Castelré van een eeuw geleden de revue passeren, zonder dat ze natuurlijk herkenbaar waren. ‘Om problemen te voorkomen met wie er nu woont’, lichtte hij, geheel overbodig, in het Castelse dialect toe, of was het nu in de taal van Hoogstraten? Er rolden ook nog veel Latijnse namen uit zijn mond, zo snel uitgesproken dat zelfs ervaren floristen soms niet wisten over welk kruid of boom hij het had. Maar we kennen nu allemaal het verhaal van de ‘twaalfboom’, de Alnus glutinosa oftewel zwarte els, de kalmerende werking van hop (die plant met alleen maar u’s als klinker: Humulus lupulus), dat mannen mogen schreeuwen en hoe de kistenmaker annex begrafenisondernemer – die ook nog eens ‘veel klein mannen op de wereld heeft gezet’ – uit Hal boter smokkelde, daarmee de ‘echte smokkelaars’ aftroefde en daardoor de rest van leven van een jenevertje kon genieten in café Spek met Eier. Als u het allemaal niet meer snapt: lees dan de tweede zin nog maar eens opnieuw.

Tien jaar geleden was Zjos Finks er eens voor gaan zitten in Castelré, vertelde hij aan het begin van de avond. ‘Vele malen moest ik terug, want er kwamen steeds nieuwe verhalen, en die moest ik natuurlijk ook weer allemaal verifiëren’.

Zjos Finks
Zjos Finks

Het moet gezegd, Zjos heeft er werk van gemaakt, we weten nu dat er een Castel-centrum is, maar of er ook een kasteel is geweest? Zoveel heemkundigen in de zaal maakte hem wel een beetje voorzichtig! In zijn net uitgekomen boek kun je het allemaal nog eens nalezen. Wij hebben er onder het genot van een drankje nog lang over nagepraat in de Veldbraakhoeve.

Drukte bij de bar
Drukte bij de bar

nazit 1
Gezellig napraten onder het genot van een drankje

Scroll naar boven