Avondwandeling naar de bron van de leij

1 Mei ging Amalia met 20 geïnteresseerden op zoek naar de bron van de Leij. Het was een mooie avond en de avondzon hield de kilte nog tegen. De wandeling startte bij de St. Salvatorkapel en daarbij rees de vraag: een kapel bij een bron: is dat toeval? Er zijn veel kapellen bij een bron en laat dit nu zijn oorsprong hebben in een ver verleden …. de bronverering van de Kelten…: zij geloofden dat bronwater van de Goden afkomstig was en zij vereerden godin Helle als Godin van de onderwereld bij een bron. Laat nu het sprookje van vrouw Holle gebaseerd zijn op deze bronverering! Een put, vrouw Holle die het laat sneeuwen…..

Omdat de Kelten bleven vasthouden aan de bronverering heeft de Roomsche kerk er een christelijk wijding aan gegeven: de bron-kerstening. Uit opgravingen blijkt hier al een houten kapelletje te hebben gestaan in de achtste eeuw. De naam Sint Salvator, wat Heilige Verlosser betekent, duidt op een lange geschiedenis.

Dat maakte het wel interessant, dus nu op zoek naar de bron! Helemaal achter in de tuin zagen we water, maar omlopend langs de rondweg was duidelijk een poel te zien bij het bankje van Pien Storm. De wandeling werd voortgezet aan de andere kant van de rondweg een daar was een duiker zichtbaar en dit water stroomt langs de weilanden, richting Driehuizen, Alphen, Riel, Tilburg, (heet daarna de Donge), Dongen,            ’s Gravenmoer, Geertruidenberg en mondt uit in de Amer.

Nu was er nog de Buijckxe Kuil op Nijhoven, gegraven in 1650 voor het vee en om vis te kweken…daar stond een bordje: dit is de bron van de Donge..

Waar liep dit water heen? Het water volgend liep dit richting de Kievit. Dat gaf enige verwarring maar we namen aan dat hier vroeger een groot moerassig kwelgebied was waar water van het hoger gelegen Nijhoven naar lager gelegen gebieden stroomde. De wandeling werd voortgezet over de Reth en de Visweg, lettend op hoogteverschillen in het landschap.

Na een wandeling van ong. 5 km kwamen we weer bij de kapel aan en met het sprookje van Vrouw Holle in ons achterhoofd ging iedereen huiswaarts na een mooie avondwandeling.

Scroll naar boven