Avondwandeling Merksplas Kolonie 1 Juni 2023

Op de eerste dag van juni trokken we naar Merksplas Kolonie voor een gegidste avondwandeling. Voorzien van een jas, want de eerste avondwandeling een maand eerder in Wortel Kolonie werden we bijna lek gestoken door de muggen. Deze keer waren we voorzien.

Onderweg in de auto viel het al op dat het nog maar 17 graden was, na een zonnige dag. De jas hadden we wel nodig, maar dan tegen de koude wind. Gids Monique had het tijdens de inleidende uitleg over de geschiedenis van Wortel en Merksplas Kolonie ook al door en al snel stonden we om een hoekje uit de wind en waren we blij om binnen de prachtige kapel van het complex te kunnen. Werkelijk een pracht van een gebouw met lichtstraat en de 16 meter overspannende stalen gebinten. Geen pilaren, zoals je in dergelijke gebouwen verwacht, zodat de cipiers een goed overzicht hadden. De oriëntering van de kapel is overigens andersom. Het koor staat aan de westkant en de grote ingang aan de oostkant : zo is de weg van de gevangenen korter…

De wandeling leidde nu doorheen de Gentse wijk rondom de 15 jaar oude stalen omheining doorheen de Gentse wijk romdom de eigenlijke gebouwen van asielzoekers en gedetineerden. In dit noordoostelijk deel van het meer dan 500 ha grote gebied,was en is de industrie gevestigd, een gedeelte waar velen van de groep nog niet geweest waren. Hier is trouwens nog heel wat restauratie nodig. Wel jammer is dat het ministerie van justitie niet toelaat dat een aantal huizen terug opgeknapt worden. Ze staan te dicht bij ‘de draad’… Terug op de centrale boerderij, dat al grotendeels prachtig werd gerestaureerd, werd door een aantal aanwezigen genoten van een warme chocomelk. De vageblond van een plaatselijke brouwer is ook een aanrader.

Scroll naar boven