Archeologische dagen scholen in Baarle geslaagd

IMG 3841

De kinderen arriveren bij de grafheuvel

Op dinsdag 22, donderdag 24 en vrijdag 25 april organiseerde Heemkundekring Amalia van Solms, samen met alle basis/lagere scholen uit Baarle-Nassau, Baarle-Hertog en Ulicoten

archeologische dagen. Totaal ongeveer 200 leerlingen van de twee hoogste groepen/klassen namen, verspreid over de drie dagen, deel aan een viertal activiteiten. Drie hiervan vonden plaats in het Cultureel Centrum, de vierde activiteit betrof een bezoek aan een grafheuvel in Alphen.

 IMG 3818
3818 Antoon bespreekt de oude voorwerpen

Er werd gezamenlijk gestart met een powerpointpresentatie met als onderwerp archeologie en er werd uitleg gegeven over oude voorwerpen welke door de leerlingen en de heemkundekring verzameld waren. Bij de powerpointpresentatie waren de kinderen een en al aandacht. De meegebrachte voorwerpen varieerden van mooie fossielen, een oud ketelfornuisje, oude munten, een heel oude koffiemolen, een speciale oude snoeischaar, doktersspulletjes van dokter van de Sande en dokter Govaerts, etc. Hierna rouleerden de kinderen in twee of drie groepen verder door de dag.

Een tweede activiteit bestond uit het namaken van prehistorische gebruiksvoorwerpen, zoals bijlen en speren. Met hout en touw slaagden de kinderen er in om alles echt te laten lijken. De meeste kinderen bewerkten hun zelfgemaakte voorwerpen nog mooi met een mes en een viltstift. Het was leuk om aan het einde van de middag de kinderen met hun eigen gemaakt voorwerp op hun rug naar huis te zien fietsten. Baarle werd telkens even omgetoverd in een echt krijgersdorp. Ook werd er verteld over enkele oude, echt originele voorwerpen (een pijl en boog en een bijl) welke door een van onze leden zijn meegebracht van een bezoek tijdens zijn vakantie aan een volksstam in de oerwouden.

IMG 3891
3891 Jan geeft uitleg bij de grafheuvel

Een afwisseling van de dag vormde een fietstocht naar een grafheuvel op Kwaalburg in Alphen. Uitleg werd daar gegeven over begraaf- en crematiemethoden in de diverse prehistorische tijden, over hoe en wanneer de grafheuvel ontdekt is en welk onderzoek er verricht is. Vragen van de kinderen waren o.a.: zijn hier vroeger echt mensen begraven, liggen er nog mensen en voorwerpen in de heuvel, hoe is de heuvel gemaakt, zijn de heuvels niet hoger (bij heuvels denken de Nederlandse kinderen n.l. aan Zuid-Limburg en de Belgische kinderen aan de Ardennen), wat is er gevonden in deze heuvel.

IMG 3856
3856 Ria en Jos kijken mee bij het invullen van de vragenlijst

Bij de vierde activiteit werden de kinderen eventjes 1000 jaar ouder gemaakt. Ze moesten materialen van nu (dus voor hen dan eigenlijk 1000 jaar oud) gaan benoemen. In een leskist zaten b.v. lege wijnflessen, verpakkingen van voedsel, uurwerken, betaalmiddelen, brillen en meetapparatuur. Via het invullen van een vragenlijst moesten ze o.a. uitzoeken hoe en waarvan de mensen 1000 jaar geleden (dus eigenlijk nu) leefden, leefden ze gezond, hoe duur was iets, waarmee werd betaald, teelden de mensen alles zelf of kochten ze het ergens, hoe bewaarden de mensen hun voedsel. Bij veel vragen moesten de etiketten op de verpakkingen en flessen grondig bestudeerd worden.

Met een lekkere appel, een drankje en een zelf meegebracht lunchpakketje werd ook voor de inwendige mens gezorgd. Aan het einde van elke dag iedereen tevreden, de Heemkundekring en de scholen, maar vooral de kinderen, welke een gevarieerd programma voorgeschoteld kregen. Hulde aan de kinderen: enthousiast en gedreven gewerkt! Hun interesse voor heemkunde en archeologie is op deze manier gewekt. Hopelijk allemaal toekomstige leden van onze vereniging.

Mede namens de scholen bedanken we alle vrijwilligers die op welke manier dan ook meegewerkt hebben aan deze dagen en aan de voorbereidingen daarvan. Door hun aller bijdrage werden de drie dagen een doorslaand succes. Ook het Vershoekje bedankt voor de lekkere appels. In Zondereigen wordt begin mei door de werkgroep Zondereigen een aparte dag voor de lagere school aldaar georganiseerd, toegespitst op de lokale situatie. Wat Baarle betreft zeker weer voor herhaling vatbaar en de Heemkundekring ziet dan ook uit naar de volgende archeologische dagen over twee jaar.

Met dank aan de fotograaf Jan Willekens

IMG 3904
3904 De kinderen vertrekken met de speren en de bijlen

IMG 3878
3878 De kinderen vol aandacht

IMG 3874
3874 Antoon verzorgt de powerpointpresentatie

IMG 3870
3870 Antoon, Wim en Toon overzien de tafel met de oude voorwerpen

IMG 3858
3858 Ilse, Louis en Jan genieten even van het mooie weer

IMG 3845
3845 Die speren moeten wel heel mooi worden

IMG 3815
3815 Een volle aula bij de powerpointpresentatie

IMG 3788
3788  Mooie oude voorwerpen en fossielen

IMG 3782
3782 De kinderen vullen de vragenlijst in en Jos kijkt toe

IMG 3774

3774 We gaan de speren en de bijlen maken  

Scroll naar boven