April: Archeologische dagen geslaagd!

Op maandag 19, dinsdag 20 en donderdag 22 april organiseerde Heemkundekring Amalia van Solms, samen met alle basisscholen uit Baarle-Nassau, Baarle-Hertog en Ulicoten archeologische dagen. Totaal ruim 150 leerlingen van de twee hoogste groepen of klassen, namen deel aan een viertal activiteiten verspreid over de drie dagen. Drie activiteiten vonden plaats in en rond het Cultureel Centrum Baarle.

 

 
Er werd gezamenlijk gestart met een presentatie over archeologie en er werd stilgestaan bij oude voorwerpen welke de leerlingen hadden meegebracht. Tijdens de presentatie waren de kinderen een en al aandacht.
 
 
De meegebrachte voorwerpen varieerden van enkele heel mooie fossielen, een paar zeer oude fototoestellen, een antieke telefoon, twee oude koffiemolens, een oude rozenkrans en een soort lange lans met daarin een thermometer bij de punt. Hiermee werd vroeger gecontroleerd of de temperatuur in een hooiberg niet te hoog werd waardoor het hooi vanzelf zou kunnen gaan branden. Hierna rouleerden de kinderen in drie groepen verder door de dag.
 
 
Een tweede activiteit bestond uit het namaken van prehistorische gebruiksvoorwerpen zoals bijlen en speren. Met hout en touw slaagden de kinderen erin om alles echt te laten lijken. De meeste kinderen versierden hun zelfgemaakte voorwerpen met een mes en een viltstift.
 
 
Het was leuk om aan het einde van de middag de kinderen met hun zelfgemaakt voorwerp op hun rug naar huis toe te zien fietsten. Baarle werd even omgetoverd in een echt krijgerdorp. Ook werd er verteld over oude originele houten en stenen voorwerpen en er werd gewerkt met meetapparatuur waar de echte archeologen hun metingen mee doen.
 
 
Een afwisseling van de dag vormde een fietstocht naar een grafheuvel op Kwaalburg in Alphen. Uitleg werd daar gegeven over begraaf- en crematiemethoden in de diverse prehistorische tijden, over hoe de grafheuvel ontdekt is en welk onderzoek doorvoor verricht is.
 
 
Dit riep vragen op bij de leerlingen zoals: zijn hier vroeger echt mensen begraven, liggen er nog mensen en voorwerpen in de heuvel, hoe is de heuvel gemaakt, zijn de heuvels niet hoger, wat is er gevonden in deze heuvel? Ook werd er nog even naar de natuur in het bos gekeken.
 
 
Bij de vierde activiteit werden de leerlingen via een toverformule 1000 jaar ouder gemaakt. Ze moesten materialen van nu (dus voor hen dus eigenlijk 1000 jaar oud) gaan benoemen. In een leskist zaten b.v. lege wijnflessen, verpakkingen van voedsel, uurwerken en munten.
 
 
Via het invullen van een vragenlijst moesten ze uitzoeken hoe de mensen 1000 jaar geleden (dus eigenlijk nu) leefden en werkten, of ze gezond leefden, hoe duur iets was en waarmee betaald werd.
 
 
Met een lekkere appel, een frietje en een worstje en voldoende drinken werd ook voor de innerlijke mens gezorgd. Aan het einde van elke dag iedereen tevreden, de Heemkundekring en de scholen, maar vooral de leerlingen, die een gevarieerd programma voorgeschoteld kregen. Hulde aan de leerlingen: zij hebben enthousiast en gedreven gewerkt! Hun interesse voor heemkunde en archeologie is op deze manier gewekt.
 
 
Mede namens de scholen bedanken we alle vrijwilligers die meegewerkt hebben aan deze dagen en ook de sponsoren. Door bijdrage van iedereen werden de drie dagen een geweldig succes. In Zondereigen wordt er begin mei door de werkgroep Zondereigen van onze vereniging een aparte archeologiedag voor de lagere school georganiseerd, toegespitst op de lokale situatie. Wat Baarle betreft zijn de archeologische dagen voor herhaling vatbaar en de Heemkundekring ziet dan ook uit naar de volgende archeologiedagen over twee jaar.

Hieronder nog een aantal foto’s van deze prachtige archeologische dagen!

Volledige aandacht voor de toelichting van Antoon van Tuijl op de meegebrachte voorwerpen.

Een helpende hand van Ad van Tilborg bij het maken van een prehistorische bijl.

Een prehistorische lans in de maak met de hulp van Jos Verheijen!

De aankomst bij de Kwaalburg in Alphen.

Klaar voor de wandeling naar de grafheuvel.

Op weg naar de grafheuvel.

Beklimmen van de grafheuvel.

Toelichting door Jan Willekens op de grafheuvel.

Boven op de grafheuvel.

Het invullen van de vragenlijst met voorwerpen van "1000 jaar" geleden.

Ria Willekens geeft toelichting bij het invullen van de vragenlijsten.

Lekker toch zo’n frietje met wat drank nuttigen in de zon.

Smullen geblazen. Hopenlijk is het over twee jaar weer zo’n geslaagde activiteit!

 

Scroll naar boven