Geweldige archeologiedagen in Baarlese scholen!

Op dinsdag 17, donderdag 19 en vrijdag 20 april organiseerde Heemkundekring Amalia van Solms, samen met alle basis en lagere scholen uit Baarle-Nassau en Baarle-Hertog archeologische dagen. Totaal ongeveer 150 leerlingen van de twee hoogste groepen namen, verspreid over de drie dagen, deel aan een viertal activiteiten. Drie hiervan vonden plaats in het Cultureel Centrum Baarle, de vierde activiteit betrof een bezoek aan een grafheuvel in Alphen.

Er werd gezamenlijk gestart met een powerpointpresentatie met als onderwerp archeologie en er werd verteld over oude voorwerpen welke door de leerlingen en de heemkundekring verzameld waren. Bij de powerpointpresentatie waren de kinderen een en al aandacht. De meegebrachte voorwerpen varieerden b.v. van enkele mooie fossielen, een oude telefoon, een koffiemolen, een oude rozenkrans, een echte oude zwarte hoge hoed en een soort heel lange lans met daarin een thermometer bij de punt. Hiermee werd vroeger gecontroleerd of de temperatuur in een hooiberg niet te hoog werd waardoor het hooi vanzelf zou kunnen gaan branden. Hierna rouleerden de kinderen in drie groepen verder door de dag.

Een tweede activiteit bestond uit het namaken van prehistorische gebruiksvoorwerpen zoals bijlen en speren. Met hout en touw slaagden de kinderen er in om alles echt te laten lijken. De meeste kinderen bewerkten hun zelfgemaakte voorwerpen nog mooi met een mes en een viltstift. Het was leuk om aan het einde van de middag de kinderen met hun eigen gemaakt voorwerp op hun rug naar huis toe te zien fietsten. Baarle werd even omgetoverd in een echt krijgerdorp. Ook werd er verteld over enkele oude, echt originele voorwerpen (een pijl en boog en een bijl) welke door een van onze leden zijn meegebracht van een bezoek tijdens zijn vakantie aan een volksstam in de oerwouden. Op een dag werd ook gewerkt met meetapparatuur waar de echte archeologen hun opmetingen mee doen.

Een afwisseling van de dag vormde een fietstocht naar een grafheuvel op Kwaalburg in Alphen. Uitleg werd daar gegeven over begraaf- en crematiemethoden in de diverse prehistorische tijden, over hoe en wanneer de grafheuvel ontdekt is en welk onderzoek er verricht is. Vragen van de kinderen waren o.a.: zijn hier vroeger echt mensen begraven, liggen er nog mensen en voorwerpen in de heuvel, hoe is de heuvel gemaakt, zijn de heuvels niet hoger (bij heuvels denken de Nederlandse kinderen n.l. aan Zuid-Limburg en de Belgische kinderen aan de Ardennen), wat is er gevonden in deze heuvel. Ook werd er nog even naar de natuur in het bos gekeken.

Bij de vierde activiteit werden de kinderen via een toverformule 1000 jaar ouder gemaakt. Ze moesten materialen van nu (dus voor hen dan eigenlijk 1000 jaar oud) gaan benoemen. In een leskist zaten b.v. lege wijnflessen, verpakkingen van voedsel, uurwerken, betaalmiddelen en een zonnebril.  Via het invullen van een vragenlijst moesten ze uitzoeken hoe en waarvan de mensen 1000 jaar geleden (dus eigenlijk nu) leefden, leefden ze gezond, hoe duur was iets, waarmee werd betaald, teelden de mensen alles zelf of kochten ze het ergens. Bij veel vragen moesten echt de etiketten op de verpakkingen en flessen bestudeerd worden.

Met een lekkere appel, een drankje en een zelf meegebracht lunchpakketje werd ook voor de inwendige mens gezorgd. Aan het einde van elke dag iedereen tevreden, de Heemkundekring en de scholen, maar vooral de kinderen, welke een gevarieerd programma voorgeschoteld kregen. Hulde aan de kinderen: enthousiast en gedreven gewerkt! Hun interesse voor heemkunde en archeologie is op deze manier gewekt. Hopelijk allemaal toekomstige leden van onze vereniging. Voor herhaling vatbaar over twee jaar!

Mede namens de scholen bedanken we alle vrijwilligers die op welke manier dan ook meegewerkt hebben aan deze dagen en aan de voorbereidingen daarvan. Door hun aller bijdrage werden de drie dagen een doorslaand succes. In Zondereigen wordt begin mei door de werkgroep Zondereigen een aparte archeologiedag voor de lagere school aldaar eorganiseerd, toegespitst op de lokale situatie. Wat Baarle betreft voor herhaling vatbaar en de Heemkundekring ziet dan ook uit naar de volgende archeologiedagen over twee jaar.


 

Hieronder nog een aantal foto’van de archeologische dagen met dank aan Jan Willekens voor de organisatie van de dagen, de tekst van het artikel en de foto’s!

De inleiding aan de hand van een powerpointpresentatie.

Antoon van Tuijl bespreekt de meegebrachte oude voorwerpen. Hij heeft daarbij een meegebracht hoge hoed opgezet.

Een blik op de meegebrachte oude voorwerpen.

Jos Verheijen laat zien hoe je zelf wapentuigen maakt.

Volop aan de slag met het maken van bijlen, speren etc.

De aula van het Cultureel Centrum Baarle was tijdelijk omgebouwd tot werkplaats voor krijgswapens.

Meetapparatuur waarmee echte archelooogen opmetingen doen.

Uitleg door Jan Willekens bij de grafheuvel op de Kwaalburg in Alphen.

Voorbeelden van diverse soorten grafheuvels.

De doos die over 1000 jaar gevonden wordt met voorwerpen uit onze tijd. Jos Jansen vraagt hoe men kan ontdekken wat deze spullen ons vertellen over onze leefwijze.

Wat zeggen de spullen uit onze tijd, die men over 1000 jaar zal vinden, over onze manier van leven?

Geen eenvoudige opgave, maar wel interessant!

Waarvoor diende een horloge ook al weer?

Het zelfgemaakte wapentuig nog even uitproberen en dan voldaan naar huis!

Scroll naar boven